Gilbert Collard, unul dintre cei doi deputaţi ai Frontului Naţional, intervievat joi de France 2, s-a întrebat de ce a vrut Guvernul să „adauge o problemă în plus”, în timp ce dosarul este, în opinia sa, de competenţa României, nu a Franţei, relatează Le Figaro, în ediţia electronică de joi.
„Am reuşit această capodoperă: să creăm agenţia Hollande pentru ocuparea forţei de muncă rome, agenţia de turism Hollande pentru români. Bravo! Nu aveam destule probleme?”, a lansat el la o zi după reuniunea interministerială în care s-a decis relaxarea condiţiilor de angajare a românilor şi bulgarilor, principalele naţionalităţi ale romilor.
El a subliniat „această nevoie pe care o au socialiştii de a fi scutul tuturor, pe spatele altora”. „De ce, cu toate problemele pe care le avem, să transportăm, să introducem o problemă în plus?”, a insistat Gilbert Collard. „De ce spunem: dragi prieteni români, trăiţi liniştiţi, le luăm noi, suntem destul de proşti pentru a lua (problemele) de la voi!”. „Românii să se descurce cu românii!” , a lansat Collard.
Pe de altă parte eurodeputatul UMP Philippe Juvin apreciază că Guvernul are „dreptate să vrea să amelioreze accesul romilor la locurile de muncă”, relatează Le Nouvel Observateur, în ediţia electronică.
Problema romilor „afectează toate ţările din Europa. Ea este complexă şi statele membre trebuie să aibă politici coordonate. Ea necesită, de asemenea, ca opoziţia să fie constructivă şi realistă în criticile sale”, afirmă el într-un comunicat.
„Trebuie, în mod hotărât, să se lupte împotriva taberelor ilegale, dar trebuie, în acelaşi timp, să se promoveze integrarea romilor în societate”, a continuat el, în timp ce membrii UMP şi-au multiplicat atacurile, miercuri, împotriva Guvernului, considerând că relaxarea condiţiilor de acces pe piaţa muncii pentru romi va fi o „gură de aer” pentru toţi romii din Europa.
În plus, Confederaţia generală a muncii „CGT, ca şi Confederaţia europeană a sindicatelor, s-a pronunţat pentru abrogarea măsurilor tranzitorii care afectează cetăţenii români şi bulgari şi care împiedică accesul lor normal pe piaţa muncii” din Franţa, a declarat liderul sindical Bernard Thibault, amintind că aceste dispoziţii „va trebui să dispară cel mai târziu la 31 decembrie 2013”.