Pe lângă aspectul pozitiv pe care îl au înmormântările eco din Franța, deoarece astfel este protejat și mediul, după ce cererea a crescut, s-a transformat într-o afacere. Oamenii critică această metodă, considerând că nu este atât de eficientă precum pare, pentru reducerea emisiilor de carbon fiind necesare renunțarea la sicriele de lemn, la substanțele chimice cu care acestea sunt tratate și la incinerare.
Vehiculul este o combinație între o bicicletă și un dric, iar potrivit proprietarei companiei „Le Ciel et la Terre”, care se ocupă cu astfel de funeralii, serviciile sunt destul de limitate, deoarece sicriile trebuie să fie ușoare, iar distanțele parcurse să depășească 40 de kilometri, relatează Euronews.
Citește și: Crematoriile din Germania, afectate de criza gazelor. Oamenii se tem că nu îşi vor mai putea incinera morţii
Criticii noii mode apărute în Franța spun că, în cazul unui accident dintre un astfel de vehicul și o mașină normală „legiuitorul nu va risca să aibă de-a face cu un sicriu pe drumul public”.
Există și critici întemeiate, legate de falsa reducere a poluării, care atrag atenția asupra unor metode mai eficiente, precum evitarea incinerării sau degradării naturale, humusarea (transformarea corpului în compost), acvamația (incinerarea cu apă) și pomesiunea (congelarea la temperatură scăzută și pulverizarea cadavrului).
În SUA, Danemarca și Elveția există astfel de înmormântări, dar la un nivel limitat, în care ceremonia și înmormântarea sau incinerarea au loc în același oraș.
Citește și: Servicii de calitate la o firmă de pompe funebre din București – ce solicitări să aveți