Fratele lui Aleksei Navalnîi, reţinut. Poliţia a efectuat miercuri mai multe raiduri la birourile organizaţiei lui Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei, şi la alte câteva proprietăţi legate de acesta.
Autorităţile ruse şi-au extins miercuri percheziţiile contra lui Aleksei Navalnîi şi colaboratorilor săi apropiaţi.
Acţiunile au avut loc în cadrul unei anchete a Ministerului de Interne, pentru încălcarea „normelor sanitare” în vigoare din cauza epidemiei de COVID-19, după manifestaţiile desfăşurate sâmbătă în numeroase oraşe ruse, la apelul echipei lui Navalnîi.
În timpul demonstraţiilor pro-Navalnîi de la finalul săptămânii trecute au fost arestate peste 3.500 de persoane.
După arestarea sa în 17 ianuarie, Aleksei Navalnîi a ripostat, difuzând o anchetă despre imensa şi fastuoasa proprietate de care ar beneficia preşedintele Vladimir Putin pe malul Mării Negre şi a cărei construire ar fi costat peste 1 miliard de euro, potrivit Agerpres.
Conturile bancare ale lui Aleksei Navalnîi sunt blocate, iar apartamentul său din Moscova este pus sub sechestru, a declarat Kira Yarmysh, purtătorul de cuvânt al opozantului rus, potrivit BBC. „Au confiscat bunurile și apartamentul unei persoane aflate în comă”, a spus aceasta.
Activele liderului opoziţiei ruse au fost blocate pe 27 august, în cadrul unei proceduri judiciare lansate de către un apropiat al Kremlinului. O instanţă judiciară rusă a decis în octombrie 2019 că Aleksei Navalnîi şi asociaţii săi trebuie să achite daune în valoare de 1,4 milioane de dolari într-un proces de calomnie. Decizia de blocare a activelor a fost luată în timp ce Aleksei Navalnîi era internat în Germania, după ce a fost otrăvit în Rusia.
Navalnîi a realizat un material video în care punea sub semnul întrebării calitatea produselor companiei lui Evgheni Prigojin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, după ce un focar de toxiinfecție alimentară a izbucnit în școlile din Moscova, în 2018. Dar în octombrie 2019, o instanță i-a ordonat lui Navalnîi să șteargă videoclipul și să plătească 88 de milioane de ruble drept despăgubire pentru calomnie, motivând că a cauzat daune morale companiei.
În luna august, Prigojin declarase că: „Dacă Navalnîi îşi dă sufletul lui Dumnezeu, nu am intenţia să-l persecut în această lume (…) Dacă va trăi, va trebui să răspundă cu toată rigoarea legii ruse”.