Cei doi frați Dedeman, în vârstă de 57, respectiv 55 de ani, au construit un imperiu care include 62 de magazine de bricolaj dispersate aproape în întreaga țară, cu excepția județelor Teleorman și Giurgiu. Recent, frații au investit 3 milioane de euro pentru achiziționarea unui teren de 59.000 mp în apropiere de Vama Giurgiu, o proprietate cumpărată de la tatăl cunoscutului antrenor Patrick Mouratoglou.
Povestea fraților Dedeman își are originile în Bacău, dar ei s-au născut în Bogdănești, o comună pitorească din județul Suceava, situată între o pădure și albia râului Moldova. Aproape de casa lor părintească se află Mănăstirea Bogdănești, care a fost reconstruită în 1994 cu sprijinul comunității locale. Această mănăstire are o istorie bogată, fiind construită inițial în 1363 de Bogdan I al Moldovei, și a fost distrusă de invaziile tătarilor și turcilor în secolele următoare.
Se spune că cei care cresc în acest loc idilic își păstrează legătura cu rădăcinile, iar frații Pavăl nu fac excepție. Chiar dacă au reușit să își construiască un stil de viață luxos, cu proprietăți în Italia și Elveția, ei revin anual la Bogdănești, locul care le amintește de copilărie și de valorile fundamentale.
Puțini știu că familia Pavăl este mai numeroasă decât pare la prima vedere. De fapt, „frații Dedeman” sunt opt la număr. Dragoș, cel mai mare, a părăsit casa părintească la vârsta de 14 ani, însă a ales să studieze la Iași, în loc să urmeze calea colegilor săi spre liceul din Fălticeni. Această decizie a fost o provocare pentru familia sa, dificultățile financiare crescând, dar Dragoș s-a întors acasă în vacanțe, ajutându-și părinții cu treburile gospodărești.
„Părinţii şi fraţii noştri sunt cu toţii aici, la Bacău, dar la Bogdăneşti avem veri, unchi sau mătuşi şi ne întoarcem oricând cu mare plăcere. Timpul nu ne permite să stăm mai mult, dar cel puţin o dată pe an tot ajungem acasă”, a declarat Adrian Pavăl, pentru Adevărul.
Imperiul pe care l-au construit frații Dedeman a avut un început modest, într-o cămăruță de doar 16 metri pătrați. După terminarea liceului, Dragoș a urmat studii de informatică la Facultatea de Matematică din Iași, absolvind în 1991. După facultate, a obținut un loc de muncă ca inginer IT la o fabrică de confecții din Bacău și aveau un salariu modest.
În 1992, împreună cu fratele său, a decis să înceapă o afacere. Au împrumutat o sumă mică de bani de la socri și au cumpărat o Dacie Break, începutul unei aventuri antreprenoriale. Primul pas a fost achiziționarea de produse rusești de la bazarurile din Iași, pe care le revindeau în Craiova la preț dublu. Aceasta a fost prima afacere a fraților Pavăl, care le-a deschis calea către succesul pe care îl cunosc astăzi.
„Îmi pregătisem nişte denumiri, dar erau deja luate. Cei de la registru mi-au spus să mă gândesc repede la ceva, să-mi pun numele, orice. Nu prea îmi plăcea treaba asta cu numele, dar stând acolo, la coadă, am încercat să compun ceva. Eu – Dragoş, soţia – Denise, fratele meu – Adrian. De-de-an. Nu suna bine. M-am gândit la soacră-mea, Margareta, şi am mai pus şi un M. Aşa a ieşit Dedeman”, a mai spus omul de afaceri.