Finanțatorul majoritar al echipei de fotbal Rapid i-ar fi convins și pe frații Dragoș și Adrian Pavăl să intre în acest business, precum și pe Florin Talpeș, recunoscut ca ”regelul IT-ului”. Cu alte cuvinte, pentru frații „Dedeman” din Bacău ar fi primul contact oficial cu lumea fotbalului.
Frații Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, au o avere impresionantă, care depășește valoarea celui mai cunoscut antreprenor român din tehnologie, Daniel Dineș, CEO-ul UiPath. Potrivit Forbes, averea fraților Pavăl se ridică la aproximativ 3 miliarde de euro, în timp ce Dineș este evaluat la 1,4 miliarde de dolari, din cauza prăbușirii acțiunilor UiPath.
Frații Pavăl sunt faimoși în România pentru că au transformat Dedeman într-un adevărat lider pe piața de bricolaj, reușind să depășească multinaționale precum Praktiker, OBI, Baumax sau Leroy Merlin. La ora actuală, Dedeman are 62 de magazine în România și vinde peste 60.000 de produse, cu un portofoliu online extins, ce include peste 85.000 de articole.
Citește și Cum a reacţionat Diana Şucu după ce soţul ei a devenit patron la Genoa
Anul trecut, Dedeman a raportat vânzări de 11,5 miliarde de lei și un profit net de 1,53 miliarde de lei, conform datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor. Totodată, compania este un important angajator, având la finalul anului 2023 peste 12.100 de salariați.
Dragoș și Adrian Pavăl s-au născut în comuna suceveană Bogdănești. Într-un intervi din 2012, Dragoș a dzvăluit că a plecat de tânăr din satul natal, pentru a studia la Iași, în ciuda dificultăților financiare.
După liceu, Dragoș s-a înscris la Facultatea de Matematică și Informatică din Iași, pe care a absolvit-o în 1990. După terminarea studiilor universitare, a lucrat la o fabrică de confecții din Bacău, unde a creat un software pentru gestionarea datelor de producție. Astfel, a învățat cum funcționează un business și ce înseamnă comerțul. Ulterior, și-a dat demisia și a început propria afacere.
În 1992, fratele său, Adrian, a făcut aceeași facultate și a strâns 10.000 de mărci germane din comerțul cu produse rusești, pe care le vindea în piață. Primul lor pas în lumea afacerilor a fost un magazin în care vindeau de toate, de la gume de mestecat la unghiere, iar gestionarea era făcută cu ajutorul unui calculator.
Un an mai târziu (1993), frații Pavăl au preluat un magazin de mobilă de la stat. Inspirându-se din magazinele de bricolaj din străinătate, au dechis un astfel de magazin în România.