Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti i-au trimis în judecată joi, în stare de arest preventiv, pe Anton-Bogdan şi Nicolae-Răzvan Mararu, ambii acuzaţi de instigare la tentativă de omor calificat şi instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Fraţii Mararu sunt acuzaţi că, în perioada septembrie-noiembrie 2012, l-au determinat cu intenţie pe inculpatul Vitalie Proca să comită atacul armat asupra părţii vătămate Răzvan Isăilă, din 26 noiembrie 2012, din Bucureşti, folosind două arme militare – pistolul-mitralieră, calibrul 5,45×39 mm, tip AK 74 şi pistolul Makarov (9×18 mm). În plus, ei au pus la dispoziţia asasinului plătit mijloacele materiale şi informaţiile necesare săvârşirii infracţiunilor.
Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.
Procurorii bucureşteni au sechestrat aproape toată averea fraţilor Mararu, care include bijuterii, maşina de lux folosită de asasinul plătit de cei doi, terenuri, spaţii comerciale, dar şi sume de bani, se arată în rechizitoriul prin care aceştia au fost trimişi în judecată.
Astfel, au fost puse sub sechestru, pentru garantarea reparării pagubei produse prin infracţiunile celor doi, 92 monede din metal de culoare galbenă de diferite mărimi aflate într-un clasor cu coperţi de culoare roşie inscripţionat „Munzen”, bijuterii din metal de culoare galbenă şi albă aflate într-o cutie din material plastic tip caserolă, cu capac de culoare alb-gălbui, bijuterii din metal de culoare galbenă şi albă aflate într-o cutie metalică de culoare gri inscripţionată „J. P. Gautier”, toate acestea fiind ale lui Anton Bogdan Mararu.
S-a mai pus sechestru pe sumele de 23.940 de lei şi 5.320 de euro, ale lui Nicolae-Răzvan Mararu, pe două terenuri intravilane de 564, respectiv 919 metri pătraţi din judeţul Neamţ, două terenuri intravilane, de 105 şi 81 de metri pătraţi, un teren intravilan intravilan de 76 de metri pătraţi şi un spaţiu comercial de 110,64 metri pătraţi, situate în Piatra Neamţ, se precizează în rechizitoriu.
CITEŞTE ŞI: Dezvăluiri şocante în cazul atentatului de la Piatra Neamţ: Cât costă să elimini un interlop
Au mai fost puse sub sechestru şapte terenuri intravilane şi extravilane arabile, toate din judeţul Neamţ, care aparţin lui Nicolae-Răzvan Mararu.
Conform documentului citat, procurorii au mai pus sub sechestru un teren intravilan arabil cu o suprafaţă de 1.200 metri pătraţi în acte şi şase sute, efectiv măsuraţi, din localitatea Roznov, judeţul Neamţ, un spaţiu comercial de 162 de metri pătraţi (suprafaţă construită) şi 138 de metri pătraţi (suprafaţă utilă) din localitatea Bicaz, terenuri intravilane din localităţile Girov şi Târgu Neamţ din judeţul Neamţ, un spaţiu comercial cu o suprafaţă de 50,56 de metri pătraţi (suprafaţă construită) şi 36,94 de metri pătraţi (suprafaţă utilă), precum şi un altul de 50 de metri pătraţi din Piatra Neamţ, toate aparţinând lui Anton Bogdan Mararu.
În rechizitoriu se menţionează că a fost pus sub sechestru şi autoturismul Audi A6, folosit de Vitalie Proca la comiterea faptelor la care a fost instigat de fraţii Mararu.
În aceeaşi cauză se continuă separat cercetările faţă de Vitalie Proca şi Ion Druţă, pe numele cărora au fost emise mandate de arestare în lipsă.
În 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, Vitalie Proca, cetăţean moldovean, l-a împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu. Isăilă a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.
Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Proca a fost prins în 6 februarie, la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti.
În 5 iulie, procurorii au extins cercetările în cazul atacului armat din cartierul Vitan, dispunând începerea urmăririi penale şi în cazul lui Ion Druţă, zis „Vanea”, cetăţean moldovean, pentru complicitate la tentativă de omor calificat şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Ion Druţă este acuzat că, la cererea fraţilor Mararu, l-a angajat pe Vitalie Proca pentru uciderea lui Dumitru „Puiu” Mironescu, l-a adus în România şi i-a transmis informaţiile pentru executarea faptei.
În urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitală, comandat de fraţii Mararu, Puiu Mironescu a plănuit un atentat, pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu. Astfel, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, în jurul orelor 02.20, la comanda lui Mironescu, mai multe persoane au amplasat un dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.
Dumitru „Puiu” Mironescu a fost acuzat că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de cele cinci persoane care urmau să execute asasinatul.
În 14 noiembrie 2010, fratele lui Bogdan şi Răzvan Mararu, Gheorghiţă, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.