Fraţii Ioan şi Viorel Micula au scos la vânzare 11 dintre cele 12 hoteluri pe care le deţin pe litoral, cumpărate la începutul anilor 2000, la „marea privatizare din turism”. Cele 11 hoteluri, cu 2.700 de camere, reprezintă, practic, cel mai mare pachet scos vreodată la vânzare de un operator privat de turism din România, anunţă Profit.ro.
Când au cumpărat, în urmă cu aproape 15 ani, 12 hoteluri pe litoral, fraţii Micula deveneau cei mai mari turoperatori de la mare. Mulţi agenţi de turism au sperat atunci ca cei doi fraţi, printre cei mai puternici oameni de afaceri din România la vremea respectivă, să investească în hoteluri şi să le renoveze. Acest lucru nu s-a întâmplat în următorii ani, iar hotelurile s-au degradat cu timpul, comentează Profit.ro.
Cu excepţia unui singur hotel, Patria, preluat de fiul unuia dintre fraţii Micula, care l-a modernizat şi ridicat de la două la trei stele, toate celelalte 11 hoteluri arată la fel ca în 1989.
Profit.ro citează agenţi de turism conform cărora, cu mici excepţii, tot mobilierul şi chiar şi perdelele celor 11 hoteluri sunt de pe vremea comunismului. Toate sunt clasificate la două stele, cu excepţia unuia dintre ele, Prahova din Neptun, care are o stea.
Practic, fraţii Micula vor să îşi vândă toate hotelurile de la mare, cu excepţia Patria din Mamaia. Este vorba de hotelul Naţional (160 camere) şi Unirea (176 de camere) din Mamaia, de Banat (221 camere), Slatina (225 camere) şi Craiova (163 camere) din Olimp şi de Terra (302 camere), Caraiman (242 camere), Clăbucet (242 camere) Prahova (325 camere), Romanţa (322 camere) şi Bâlea (323 camere) din Neptun. Pe lângă cele 11 hoteluri cu 2.700 de camere, fraţii Micula mai vor să vândă şi terenul bazei de servicii Neptun, care se întinde pe 3,2 hectare. Un raport oficial al Autorităţii de Supraveghere Financiară citat de presă recent arăta că nicunul dintre cele 12 hoteluri deţinute pe litoral de fraţii Micula nu a avut profit.