Această agenţie prevede adăpost de urgenţă „la rude, în familii adoptive şi în instituţii specializate” pentru ceilalţi şapte copii minori ai cuplului Saşa şi Atanas Rusev, identificaţi ca părinţii biologici ai micuţei Maria, supranumită „îngerul blond” în presă şi descoperită la 16 octombrie în Grecia.
Agenţia ia în calcul contacte frecvente cu părinţii, chiar şi o revenire în familie atunci când părinţii vor fi „pregătiţi să aibă grijă de ei în mod adecvat”.
Citeşte şi Sute de copii est-europeni cerşesc pe străzile marilor oraşe din Grecia
Saşa şi Atanas Rusev, care au recunoscut că au lăsat-o pe Maria în Grecia, în 2009, pe când se aflau în acea ţară pentru muncă sezonieră, fac obiectul unei anchete pentru abandon de copil şi riscă până la şase ani de închisoare. Ei afirmă că nu au vândut-o pe Maria, ci au încredinţat-o unei femei de origine greacă, potrivit Mediafax.
Marţi, Guvernul de la Sofia a anunţat că intenţionează să o aducă pe Maria în Bulgaria. Asociaţia greacă ce are grijă în prezent de Maria, „Zâmbet de copil”, a anunţat că o eventuală trimitere a fetiţei în Bulgaria ţine de competenţa justiţiei elene, care efectuează o anchetă în acest caz.
În cazul în care Maria va fi trimisă în Bulgaria, ea va fi plasată într-un centru de primire al reţelei internaţionale „SOS Salvaţi copiii”, a precizat joi Agenţia bulgară pentru Asistenţă Socială. Această asociaţie dispune de două centre de primire în Bulgaria, cu 140 de locuri în total.
De câteva zile, soarta rezervată copiilor cuplului Rusev se află în centrul unor polemici în presa bulgară, unii denunţând „ipocrizia” autorităţilor, care se focalizează pe o familie, în timp ce numeroase alte familii se găsesc într-o situaţie asemănătoare.
„Mai există copii care trăiesc în asemenea condiţii, fără să fie «îngeri blonzi»”, scrie cotidianul bulgar Presa în ediţia de joi. Minoritatea romă din Bulgaria este estimată la 700.000 de persoane, adică 9% din populaţie, şi trăieşte, de regulă, în mizerie.