Săptămâna trecută, la Tribunalul Mureș a fost înregistrat un dosar penal în care 852 de părți civile, precum primării, consilii județene, universități, școli, spitale, muzee etc. revendică peste 2 milioane de lei pe care le-au achitat către trei inculpați. Aceștia au încheiat acorduri de vinovăție cu procurorul de caz.
Aceștia sunt acuzați de procurori că au reușit să pună la cale o schemă prin care cumpărau vouchere de vacanță de pe Internet, la preț redus, chestiune care este ilegală, iar apoi cereau de la angajatorii vânzătorilor decontarea acestora.
Angajatorii erau astfel păcăliți că angajații lor ar fi contractat vacanțe în Mureș, lucru care este fals. Chiar și unii angajați ai instanței unde se judecă dosarul sunt printre cei care și-au vândut voucherele iar angajatorul s-a constituit, și el, parte civilă.
Cei trei inculpați au făcut acorduri de recunoaștere a vinovăției. Bela Zsolt Banyai, Csaba Torok și Eniko Mult au fost acuzați de înșelăciune și/sau complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni.
Conform unui extras al acordurilor de la Tribunalul Mureș, consultat de G4Media, inculpații au constituit un adevărat sistem prin care au obținut peste 2 milioane de lei.
Citește și : Femeie de 38 de ani, reținută după ce și-a obligat copiii să cerșească în București. CINE erau complicii ei
Csaba Torok era cel care pretindea că deține sau reprezintă mai multe spații de cazare în Mureș. Acesta achiziționa prin intermediul anunțurilor de pe internet vouchere de vacanță pe care plătea doar 60% din prețul de 1.450 de lei, deci sub 900 de lei.
Intrat în posesia a peste 2.000 de vouchere, el i le dădea lui Bela Zsolt Banyai care era administrator al unei agenții de turism. Banyai, împreună cu Eniko Mult, trimiteau facturi angajatorilor persoanelor ce își vânduseră voucherele, pretinzând că acestea au achiziționat pachete de vacanță prin intermediul agenției sale. Desigur, acest lucru nu se întâmpla în realitate.
Rețeaua a acționat pentru un an, între ianuarie 2021 și ianuarie 2021. Banyai a obținut aproape 295.000 de lei, comisioanele aferente fiecărui voucher decontat, iar Torok peste 1,75 milioane de lei.
Instituțiile sau firmele ai căror angajați și-au înstrăinat aceste documente sunt multe și importante : Ministerul Finanțelor Publice, Societatea Națională de Radiocomunicații, Academia Română – filiala Cluj sau Compania Națională Loteria Română, precum și firme private precum British American Tobacco, Jysk România, Mega Image, Kaufland România.
Totuși, majoritatea părților civile sunt spitale, școli, licee, universități și primării.
Ei au fost inițial arestați pentru 30 de zile, însă au scăpat cu măsura controlului judiciar care a fost prelungită în timpul derulării anchetei. Acum, aceștia, datorită acordurilor de recunoaștere a vinovăției, vor obține între 1 an și 6 luni de închisoare și 2 ani și 3 luni de închisoare, însă cu suspendare.