Marile bănci din România îşi avertizează clienţii că pot rămâne fără bani pe carduri dacă dau curs mesajelor prin care sunt anunţaţi că au câştigat diverse premii.
52% dintre escrocheriile de acest tip au avut loc în perioada aprilie-iulie 2024 şi au vizat premii oferite de magazine online, scrie bugetul.ro Practic, hoţii trimiteau mesaje în care îşi anunţau victimele că au câştigat concursuri false, iar pentru a intra în posesia premiilor, aceştia trebuiau să acceseze site-uri unde li se solicitau datele bancare şi de identificare personală.
Cei care picau în plasă rămâneau fără bani în conturi, acestea fiind ulterior închise.
Un alt tip de fraudă care a prins printre românii naivi a reprezentat-o cea referitoare la pierderea accesului la conturile bancare, dacă nu îşi actualizează datele. Concret, escrocii trimiteau SMS-uri sau emailuri false, care se presupunea că vin din partea unor bănci, în care îi ameninţau pe clienţi că li se suspendă conturile dacă nu îşi actualizează datele.
Acest al doilea tip de escrocherie a reprezentat 58% dintre atacuri, în perioada august-octombrie 2024.
Băncile în numele cărora s-au comis cele mai multe astfel de fraude sunt ING, BT și CEC Bank. Astfel, acestea le recomandă clienților să rămână vigilenți, să fie atenţi la mesajele primite şi la campaniile online la care se înscriu.
De asemenea, cei care sunt afectaţi de fraudele online trebuie să anunţe imediat bancă pentru închiderea conturilor.
Există trei tipuri de escrocherii în plasa cărora pică românii, rămânând, astfel, fără bani pe carduri.
Frauda „Reduceri false”
Reducerile exagerate sau ofertele care par „prea bune pentru a fi adevărate” sunt adesea capcane. Accesarea linkurilor sau efectuarea plăților prin aceste platforme sunt căi sigure către furtul datelor personale și financiare.
În astfel de situații, poliţiştii recomandă o atenție sporită site-urilor de cumpărături și evitarea ofertelor prea bune ca să fie adevărate!
Frauda de tip „Investiții miraculoase”
Acest tip de fraudă este ceva mai nouă, dar foarte eficientă, mulţi români dornici de îmbogăţire rapidă căzând în plasa escrocilor. Aşadar, dacă cineva îți oferă o oportunitate „unică” de investiție cu „zero riscuri” și „venituri garantate” într-un timp scurt, acestea sunt semnele unei fraude.
Frauda „Phishing” (e-mailuri sau mesaje suspecte)
SMS-urile sau emailurile care par a fi trimise instituţii bancare şi în care se solicită actualizarea datelor, altfel contul pe care-l deţineţi la respectiva bancă va fi închis, sunt false. În corpul acestor mesaje, hoţii trimit linkuri către pagini false care colectează informații sensibile.
Datele personale se actualizează la ghişeele băncii, niciodată prin telefon sau email.