FRAUDĂ de milioane de euro la Fondul Român de Contragarantare. Guvernul sesizează Parchetul

Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli identificate în activitatea Fondului Român de Contragarantare în perioada decembrie 2009 - august 2013, inclusiv prin acordarea de indemnizaţii şi prime fără limite şi decontarea unor mese scumpe pentru conducere drept cheltuieli de protocol.
Romania TV
01 nov. 2013, 10:06
FRAUDĂ de milioane de euro la Fondul Român de Contragarantare. Guvernul sesizează Parchetul

Inspectorii guvernamentali descriu în raport un „exces de salarizare” înlesnit de nestabilirea limitelor generale ale remuneraţilor membrilor Directoratului, arătând că în perioada decembrie 2009 – august 2013, Fondul Român de Contragarantare a efectuat cheltuieli de 4.625.990 lei pentru remuneraţii / indemnizaţii brute acordate membrilor Consilului de supraveghere, precum şi remuneraţii şi prime trimestriale acordate preşedintelui consiliului. Potrivit raportului Corpului de Control, preşedintele Consiliului de supraveghere, Ionel Popescu a primit până la data de 30 aprilie 2013 – 1.847.574 lei, Aurel Şaramet şi Lucian Cojocaru, ambii membri în Consiliul de Supraveghere au primit 474.729 lei.

Drepturi băneşti în cuantum total de peste 7,9 milioane lei au fost acordate în acelaşi interval preşedintelui şi membrilor Directoratului, respectiv preşedintelele Ioan Hidegcuti încasând un total de 2,8 milioane lei.

Raportul reclamă şi faptul că, în perioada octombrie 2010 – august 2013, personalul Fondului Român de Contragarantare a beneficiat de prime în sumă totală netă de 1,33 milioane lei, iar persoanele cu funcţii de conducere au încasat suplimentar faţă de salariu între 9.000 şi 41.000 lei.

În acelaşi timp au fost înregistrate, fără temei legal, cheltuieli de protocol de 66.000 lei reprezentând 25 mese servite la restaurant sau în regim de catering pentru membrii organelor de conducere şi administrare ale Fondului Român de Contragarantare, servindu-se foie gras, piept de raţă, muşchi de vită, chateaubriand, purcel la cuptor, pară în sos de vin şi băuturi alcoolice la preţul de 100 lei/sticla.

În timpul acţiunii de control preşedintele directoratului Fondului Român de Contragarantare, Ioan Hidegcuti, a transferat din cont personal în contul Fondului 10.572 lei, dar potrivit raportului returnarea sumei respective nu înlătură caracterul nejustificat al cheltuielilor în valoare totală de 66.000 lei.

Totodată, membrii AGA Cornelia Maria Simion şi Peter Bela Barta au produs o pagubă de 120.000 lei patrimoniului Fondului Român de Contragarantare reprezentând cuantumul remuneraţiilor lunare acordate necuvenit lui Nicolae Presecan, fost membru al Consiliului de Supraveghere.

Corpul de Control arată că Fondul Român de Contragarantare a nesocotit raţiunea pentru care a fost înfiinţat, conducerea instituţiei a încheiat contracte de garantare cu trei fonduri de garantare pe care le-a mandatat să îndeplinească propriul obiect de activitate.

În final documentul menţionează că au fost trimise concluziile anchetei, în vederea valorificării, Ministerului de Finanţe, Parchetului, prim-ministrului, Curţii de Conturi şi ANI.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Laura Giurcanu și-a făcut de cap la mare. Influencerița se bucură de viața de femeie singură
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Cel mai valoros schelet de dinozaur vândut vreodată atinge suma record de 44,6 milioane de dolari
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'