Procurorii au la dosar înregistrări care arată că directoara liceului „Dimitrie Bolintineanu„, Costica Vărzaru, i-a cerut unui inspector din cadrul Inspectoratului Şcolar sector 5 să-i comunice cine vor fi profesorii care vor face parte din comisia de supraveghere de la BAC, potrivit România TV. Directoarea voia să ştie cu cine are de a face, pentru a putea acţiona în consecinţă, însă ea şi-a exprimat speranţa că va avea în liceul profesori „înţelegători”, care să fie dispuşi la compromisuri.
Într-o interceptare, directoarea de la „Dimitrie Bolintineanu” discuta inspectorul şcolar Iuliana Costeniuc şi îi cerea numele membrilor comisiei, la care mai apoi a şi intervenit.
Costica Vărzaru: Vezi ce te-am rugat, te rog. Ziceţi-mi cu vice şi membrii.
Iuliana Costeniuc(inspector şcolar Bucureşti): Am vorbit. S-a aranjat.
Costica Vărzaru(director Bolintineanu): Da.
Iuliana Costeniuc: Şi primul şi membrii şi la mine, lângă mine şi am aflat şi…
Printre cei care s-au ocupat de colectarea banilor este şi profesorul de religie de la „Dimitrie Bolintineanu”.
Doamnă: Au venit o parte…de fapt o clasă aseară la mine, s-a…
Leonard Petre(profesor de religie): Încet, Încet nici să-i forţaţi că vă faceţi rău.
Doamnă: Da, da. Eu îi spusesem dânsei cam 30, dar eu am să-i spun aşa, că sunt 15 care au fost înainte şi mai am 15, ca să păstrez aşa cum aţi spus, da?
La bacalaureat, în liceu a fost şi un profesor de limba română , care a rezolvat subiectele.
Leonard Petre(profesor de religie): Sărut mâna, doamna profesoară. Leonard sunt de la Bolintineanu. Vă sun din partea doamnei directoare. Mâine sunteţi ocupată?
Maria Rodica Diaconescu: Nu. Nu neapărat.
Leonard Petre(profesor de religie): Aţi putea să fiţi undeva la şase jumătate dimineaţa? Înţelegeţi despre ce e vorba.
Maria Rodica Diaconescu: Da, da. Mulţumesc mult!
Inspectoarea care apare în interceptările procurorilor privind reţeaua de fraudare a bacalaureatului din 2013 este profesoară de chimie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”. Ea este cea care făcea aranjamentul astfel încât contra bani elevii să fie ajutaţi să treacă examenul. De altfel, şpaga la bac la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” era deja obişnuinţă. În fiecare an se strângeau bani pentru ca elevii să primească răspunsurile.
CITEŞTE ŞI: Fiţuici şi SUTE DE EURO găsite asupra elevilor de la Liceul Bolintineanu
Potrivit procurorilor, în timpul percheziţiilor care au avut loc luni, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, s-au găsit numeroase sume de bani în sălile de examen.
Astfel, în sala 1 de examen s-au găsit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunşi în sutien, în sala 2 de examen erau 410 lei în sertarul catedrei, iar în sala 6 de examen, alţi 440 de lei, într-un pachet de şerveţele găsit asupra asistentului.
Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.
În timpul percheziţiilor, în Liceul „Dimitrie Bolintineanu” a fost găsită o persoană care nu era angajată a şcolii şi care nu avea dreptul să fie atunci în liceu. Aceasta a recunoscut că au fost xerocopiate foi cu răspunsuri ale subiectelor de examen.
Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale.
Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.
Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să „relaţioneze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat.
Astfel, arată procurorii, Costica Vărzaru s-a ocupat de remiterea acestor bani, care erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.
Procurorii arată, în documentul citat, în cel fel erau ajutaţi elevii de la Liceul „Bolintineanu” care dăduseeră bani. Astfel, după deschiderea subiectelor de examen, directoarea liceului stabilise convocarea profesorilor care predau materiile de examen, pentru a rezolva repede subiectele. După rezolvarea subiectelor de către profesori, Costica Vărzaru şi alţi profesori urmau să împartă rezolvările multiplicate elevilor, sub pretextul suplimentării filelor de ciornă.
Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece.
CITEŞTE ŞI: Mărturiile incredibile ale unui fost elev: Cum se strângea şpaga la liceul Bolintineanu VIDEO
Unii profesori sunt suspectaţi că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba şi literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiţi bani şi cadouri care le-ar fi parvenit în aceeaşi zi, potrivit unor surse judiciare.
Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.
Percheziţiile au vizat „o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă”, a precizat Parchetul Capitalei într-un comunicat de presă.
Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma percheziţiilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupţie presupus săvârşită la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte şi laptopuri.
Sursele din rândul anchetatorilor au arătat că se lucrează de aproximativ o lună la acest caz.
Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat surse judiciare, precizând că reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi.
Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de candidaţi.
La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.
Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.
Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi directorului adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum şi a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.
ISMB a precizat că va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care „va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-a să poată susţine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.