Un număr de 18 persoane, majoritatea directori, directori adjuncţi şi profesori examinatori de la licee din judeţul Giurgiu, au fost condamnate, miercuri, într-un dosar vizând fraudarea examenului de bacalaureat din sesiunea de toamnă a anului 2013.
Astfel, judecătorii de la Tribunalul Giurgiu au dispus pentru cei 18 inculpaţi pedepse de maximum trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la abuz în serviciu, trafic de influenţă, dare de mită sau complicitate la dare de mită.
Pe lângă pedepsele la închisoare cu suspendare, profesorii condamnaţi în acest dosar au interdicţia de a face parte din comisiile de examinare la examenele de bacalaureat sau din orice alte comisii de examinare pe perioade de încercare de până la cinci ani.
În acelaşi dosar, magistraţii Tribunalului Giurgiu au dispus scăderea notelor acordate ilegal pentru 53 de candidaţi la sesiunea din toamna anului 2013 a bacalaureatului susţinut în centre de examinare din judeţul Giurgiu.
Cele mai multe dintre notele acordate fraudulos au fost de 5, 6 sau 7 şi au fost date unor candidaţi care realizaseră în realitate lucrări evaluate cu note sub 3. Cea mai mare diferenţă dintre nota acordată fraudulos şi nota reală la care a fost evaluată o lucrare a fost, conform sentinţei judecătoreşti, de patru puncte, fiind cazuri în care nota reală a fost dublată. Astfel, un candidat care a realizat o lucrare la limba română notată cu 3, a primit fraudulos nota 7, în timp ce lucrarea, tot la limba română, a unui alt candidat, evaluată fraudulos cu nota 7,90, a fost corectată conform baremului şi a primit nota 4,50.
Printre cei 18 condamnaţi se numără şi câţiva dintre candidaţii care au obţinut fraudulos note de trecere la examenul de bacalaureat.
În total, în acest dosar au fost trimise în judecată 64 de persoane, însă pentru cele care nu au fost condamnate Tribunalul Giurgiu a dispus disjungerea dosarului şi fixând un prim termen de judecată pentru 16 mai.
Sentinţa pronunţată de Tribunalul Giurgiu poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu au trimis în judecată, în vara anului trecut, 64 de persoane, printre care directori şi directori adjuncţi de şcoli şi funcţionari de la Inspectoratul Şcolar Giurgiu, într-un dosar de fraude la examenul de bacalaureat din anul 2013.
Conform procurorilor, în perioada august – septembrie 2013, cadrele didactice deferite justiţiei au iniţiat un sistem de fraudare a examenului de bacalaureat la nivelul mai multor centre de corectare.
„În acest sens,persoanele cu funcţii de conducere inculpate în dosar au fost contactate de părinţii unor candidaţi ori persoane interpuse pentru a asigura promovarea examenului de bacalaureat a unor candidaţi prin mijloace ilicite, în schimbul unor sume cuprinse între 100 şi 1.000 euro pentru fiecare candidat, în raport de numărul de probe susţinute”, arătau procurorii la momentul trimiterii dosarului în instanţă.
Anchetatorii au aflat pe parcursul cercetărilor că profesorii examinatori au stabilit un sistem de semne şi parole ce au fost transmise candidaţilor, pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs pe ultimul rând al primei pagini.
Acest sistem de semne şi parole a fost transmis către profesorii evaluatori care au fost recompensaţi prin intermediul şefilor de centre de corectare, în funcţie de numărul de lucrări identificate cu semne, evitându-se astfel legătura directă dintre evaluator şi candidat.