România s-a aflat în aceeași grupă preliminară cu Belgia, Țara Galilor, Cehoslovacia și Insulele Feroe. Primele două echipe din grupă se calificau la turneul final.
Campania a început cu selecționerul Cornel Dinu pe bancă, însă după un 7-0 cu Feroe și un 5-1 cu Țara Galilor, naționala a început să piardă puncte. O înfrângere cu 1-0 în Belgia a fost urmată de un egal acasă cu Cehoslovacia. Pe 2 iunie 1993, șansele de calificare au primit o lovitură mortală la Kosice, în actuala Slovacie, unde România a pierdut cu 5-2. Cornel Dinu a fost demis, iar România a câștigat restul meciurilor din grupă cu Anghel Iordănescu selecționer și s-a calificat la istoricul turneu final din SUA.
Cornel Dinu a dezvăluit că FRF a încercat mituirea jucătorilor cehoslovaci și a arbitrului danez Kim Milton Nielsen. Ba, mai mult, Cornel Dinu și selecționerul Belgiei, celebrul Paul Van Himst, aveau o înțelegere pentru a se ajuta reciproc să meargă împreună la turneul final!
„Va apărea totul în cartea mea. Inclusiv la meciul din Belgia, era Pairetto arbitru, am avut cu italienii… Pairetto era de partea noastră. Au vrut cei de la federație, că au niște relații… Chiar au decontat, se zice, o sumă de bani cum au decontat și la Kosice. La Kosice au spus că au plecat domnul Albu (n.r. – Marian Albu, trezorierul FRF, ulterior oficial al lui Dinamo) și domnul Bivolaru (n.r. – Cristian Bivolaru, secretar general adjunct al FRF, actualmente director general la Viitorul) să discute cu Adamec, care era secundul selecționerului de acolo, să faciliteze… că ei nu prea mai aveau șanse atunci. Noi mai aveam. Cu o oră și jumătate înainte de meci a fost această discuție că ar fi facilitat prestația noastră și cu Nielsen, arbitrul, dar și cu câțiva jucători. Cu o oră și un sfert, l-am rugat pe domnul Albu: dă-mi și mie lista jucătorilor pe care i-ați sensibilizat cu Adamec. Nu era niciunul. Dar se pare că s-a decontat și atunci o sumă. Cinci zerouri, cam acolo. Trecut de 150.000. Era o conjunctură prin Franța, mă rog… Nu vreau să mai intru în niște amănunte. Dar du-l pe Nielsen când jucăm la Ljubljana cu Slovenia (n.red. – barajul Slovenia – România 2-1). În minutul 43 e penalty clar pentru noi și nu-l dă. Dacă era sensibilizat de acolo cu adevărat, ne dădea și acum”,a spus Cornel Dinu.
Cornel Dinu a adus în discuție o înțelegere secretă cu selecționerul de atunci al Belgiei: „În 1970, când s-a terminat Mondialul, ne-am întors împreună cu echipa națională a Belgiei în același avion Sabena, până la Bruxelles. Van Himst, prietenul meu de la echipa Belgiei, cu care dacă rămâneam după Kosice aveam o anumită pactizare să mergem noi cu Belgia mai departe. Adică să ne ajutăm reciproc, să mergem noi cu Belgia. Și am senzația că Van Himst, care e un tip de onoare, cred că a și respectat-o la meciul de aici, din septembrie, când ei erau deja calificați”.
După demiterea lui Cornel Dinu, România a învins Belgia cu 2-1 la București.