Frigul a făcut deja prima victimă din această iarnă! Acesta a fost descoperit de către un alt om al străzii care a sunat la 112, iar la fața locului s-a deplasat un echipaj de salvare care nu a mai putut face nimic pentru el.
Citește și Prognoza meteo 14 decembrie 2023. Cum va fi vremea, ce anunță meteorologii
Medicii au fost nevoiți să îi constate decesul bărbatului, iar necropsia a confirmat faptul că acesta a murit în urmă cu două zile din cauza hipotermiei.
Zilele trecute, termometrele au indicat la Galați minime de -2 grade Celsius, temperaturi care pot pune în pericol sănătatea oamenilor fără adăpost.
Pentru persoanele vulnerabile există centre de urgență la care pot apela în astfel de situații.
De asemenea, reprezentanții Poliției Locale din Galaţi fac apel la cetăţeni pentru a anunţa prezența persoanelor fără adăpost pentru a putea fi ajutate la timp.
Oamenii trebuie să știe că există mai multe tipuri de hipotermie. Ușoară, cu temperaturi între 32 și 35 grade, moderată, între 28 și 32 de grade, și severă, sub 28 de grade.
În general, corpul uman funcționează normal la o temperatură situată între 36,1 și 37,8 grade C.
Dacă te afli într-o astfel de situație, înainte de a apela la trucurile care ți-ar putea salva viața, este foarte important să știi că hipotermia este o urgență medicală și trebuie să apelezi de urgență la 112 pentru a beneficia de ajutor din partea specialiștilor.
Însă, dacă totuși nu ai această posibilitate sau vrei să îți acorzi ție ori celor din jur primul ajutor, trebuie să îndepărtezi cât de repede hainele dacă sunt umede. Totodată, un alt truc constă în consumul unor lichide calde pentru a ajuta la ridicarea temperaturii organismului.
Al treilea truc salvator este să pui pe abdomen ori pe piept o compresă sau o stică cu apă caldă. Stai departe de orice sursă artificială de încălzire.
În funcție de gravitatea acestea, simtomele hipotermiei variază. Cele mai întâlnite sunt slăbiciunea musculară, frisoanele puternice, respirația dificilă, starea de confuzie, letargie, somnolență, agitație psihomotorie, modificări ale ritmului cardiac, tensiune arterială mică, bradiaritmie, halucinații, ataxie, rigiditate musculară, comă sau precomă, arflexie, edem pulmonar acut și chiar stop cardio-respirator.
Factorii de risc sunt în primul rând vârsta, afecțiunile fizice, consumul de substanțe interzise sau alcool, unee tratamente și zonele unde temperarile sunt scăzute.