Frigul vine la pachet cu facturi mai mari. Cât consumă o centrală termică dacă o ţii mereu în priză. Singurul truc care îţi salvează bugetul

Temperaturile scad de la o noapte la alta şi, chiar dacă mai scoatem o pilotă din sertarul de la pat, inevitabilul va veni, iar centrala termică va trebui setată pe modul iarnă. Confortul vine însă cu costuri suplimentare şi nu vorbim aici doar de factura la gaze, ci şi de cea la curent.
Alina Costache
18 oct. 2024, 22:30
Frigul vine la pachet cu facturi mai mari. Cât consumă o centrală termică dacă o ţii mereu în priză. Singurul truc care îţi salvează bugetul

Românii trebuie să știe cât curent consumă o centrală termică dacă este ținută mereu în priză, mai ales că vremea se strică de la o zi la alta, iar temperaturile nocturne deja sunt de îngheţ în multe zone din ţară. Acest lucru poate să difere de la caz la caz.

Centralele termice pe gaz sunt principalele aparate folosite pentru încălzirea locuinţelor și a apei, dar facturile sunt din ce în ce mai mari, mai ales în lunile de iarnă. Există însă şi varianta unei centrale electrice, mai ales în zonele în care racordarea la sistemul public de gaze este imposibila sau vine cu dezavantaje.

Românii trebuie să știe că aceste costuri pentru o centrală termică diferă în funcție de mai multe aspecte. Consumul mediu anual este determinat de mai mulți factori, cum ar fi izolarea clădirii, dar și temperatura setată.

Așadar, pentru a putea estima datele ce privește consumul unei centrale electrice, trebuie să aveți în vedere suprafața ce urmează să fie încălzită, puterea centralei, pierderile de căldură ce sunt determinate de gradul de izolare termică, temperatura interioară dorită, dar și cea exterioară.

Practic, pentru a şti consumul unei centrale electrice, trebuie avuţi în vedere următorii factori:

  • suprafaţa ce urmează a fi încălzită;
  • puterea centralei electrice ce va fi calculată în funcţie de necesarul termic al clădirii;
  • pierderile de caldură, adică gradul de izolare termică a locuinţei;
  • temperatura interioară dorită (21-25 de garde Celsius);
  • temperatura exterioară.

Aparatul din casă care consumă mai mult curent decât frigiderul. Îți poate crește factura la energie cu zeci de lei, în fiecare lună, iar mulți români au început să îl achiziționeze

În România, prețul se stabilește în funcție de consum. Se taxează cu 0,68 lei/kWh, plus TVA, în cazul clienților casnici cu un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh și 0,8 lei/kWh în cazul celor care consumă undeva între 100 kWh și 300 kWh. De asemenea, românii trebuie să știe că, în cazul clienților noncasnici, se va pune pe factură 1 leu/kWh.

Centrală termică

Se poate face un calcul rapid în care se aproximează perioada în care o centrală termică este utilizată zilnic pentru a afla cât ar consuma o centrală electrică de 9kW. În cazul în care este pornită șase ore pe zi se calculează astfel: 6 x 9kWh x 30 de zile. Mai departe, rezultatul se înmulțește cu prețul furnizorului și se determină costul lunal.

Facturile la curent electric vor fi mai mari pentru români de anul viitor. Micii consumatori vor fi cei mai afectaţi de creşterea prețurilor la electricitate, începând din aprilie 2025, când se va încheia schema de plafonare a preţului energiei, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

De la 1 aprilie, anul viitor, şi să nu consideraţi că e o păcăleală – se termină schema de plafonare a preţurilor, iar consumatorii de energie electrică şi gaze naturale vor fi pe piaţa liberă. Mai ales consumatorul de energie electrică care are un consum de sub 100 de kilowaţi-oră pe lună, care beneficiază acum de tariful de 0,68 lei, care este un tarif complet nesustenabil, la acesta din păcate va fi o creştere. Din estimările noastre, cei care consumă cam 50 de kilowaţi-oră pe lună vor trebui să plătească lunar în plus cam între 20 şi 25 lei. (…) Ne bucurăm că am văzut un suport destul de mare din partea autorităţilor să încerce deblocarea schemei de ajutor pentru consumatorul vulnerabil. Sunt consumatori în România care trebuie ajutaţi, dar nu toţi – şi ar trebui ca ajutorul să fie direcţionat direct către cei care au într-adevăr nevoie”, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), citat de Agerpres.

Totodată, el a precizat că din 2026 există o obligaţie ca furnizorul să introducă în factura de gaze naturale pentru toţi consumatorii de gaze naturale costul certificatelor de carbon în facturile consumatorilor. Taxa va fi introdusă de la 1 octombrie, iar primele facturi care o vor conține vor ajunge la clienți în noiembrie.

Specialiștii spun că temperatura ideală, perfectă pentru corpul uman, este de 18 sau 19 grade Celsius. Sunt, de asemenea, persoane care vor să aibă o temperatură mai mare în casă. Pentru o casă bine izolată de 120 mp, costul anual ar fi de peste 25.000 de lei, adică undeva la 3.000 de lei pe lună.

Aparatele care consumă curent nonstop, chiar dacă sunt oprite. Uite cum poți evita să plătești facturi uriașe la energie electrică

„Între 16 – 18 grade în cameră. Aceasta este căldura normală pentru un om îmbrăcat, pentru că noi nu stăm în pielea goală”, a spus medicul Doru Negru în emisiunea de la DC News.

Pentru o locuință de 70 de mp, necesarul de căldură este de aproximativ 9kW. Timp de șase luni s-ar consuma circa 2.000 kW, iar costul mediu lunar este cuprins între 1.800 și 3.000 de lei.

Un truc pentru a nu scoate sume mari de bani la facturi este să tragem draperiile pe timpul zilei. În acest fel, casa ta se poate încălzi în mod natural, de la soare. Un alt sfat este acela de a nu uita centrala pornită dacă plecați de acasă pentru un timp îndelungat.

Aparatele care consumă cel mai mult curent într-o locuinţă. O centrală termică se află în top!

Trăim într-o eră în care nu ne mai putem imagina viața fără aparatele electrocasnice, care au devenit indispensabile în viața noastră de fiecare zi.

Citește și Aparatul electrocasnic care dă contorul peste cap. Este folosit masiv în weekend

Românii care își doresc să economisească energie electrică și, implicit, să reducă cheltuielile cu facturile la utilități trebuie să știe care sunt electrocasnicele care consumă cea mai mare cantitate de energie electrică.

Mașina de spălat vase: 2%

Mașina ta de spălat vase necesită o cantitate relativ mică de energie electrică. În general, aceasta este responsabilă pentru aproximativ 2% din totalul consumului lunar de curent electric din casa ta.

Cuptorul electric: 3%

În timpul gătitului se consumă destul de multă energie, însă nu la fel de multă ca în timpul altor activități. Printre cei mai mari consumatori din bucătărie cuptorul și plita, ambele electrice.

În general, cuptoarele electrice sunt responsabile pentru aproximativ 3% din consumul lunar de energie electrică.

Ceainicul electric: 4%

Un ceainic electric a devenit un aparat electrocasnic foarte popular pe care mulți oameni îl folosesc pentru încălzirea apei pentru ceai, cafea și alte băuturi calde.

Însă, înainte de a începe să-l utilizezi, trebuie să afli câtă energie consumă. Un astfel de fierbător de bucătărie 3 kW și folosește aproximativ 0,11 kWh pentru a încălzi 1 litru de apă, adică 4 pahare. Chiar și atunci când sunt oprite, unele ceainice moderne consumă 30 W în fiecare oră, scrie GreenMatch.

Mașina de spălat și uscătorul de rufe: 5%

Consumul lunar de energie electrică de care au nevoie mașina de spălat și uscătorul va depinde, desigur, de cât de des vei spăla rufe, conform Ariston.ro.

Citește și Singurele aparate electrocasnice care trebuie scoase din priză, înainte de culcare

Însă, în momentul în care folosești mașina de spălat și uscătorul, aceste electrocasnice mari tind să consume multă energie electrică, mai ales dacă folosești mașina de spălat la un program cu apă fierbinte. În medie, spălarea rufelor reprezintă aproximativ 5% din consumul anual de energie electrică.

Frigiderul: 8%

Frigiderul este unul dintre principalii consumatori de energie din casă. Deși nu necesită atât de multă energie pentru a funcționa în fiecare oră, acesta are nevoie de mai mult de o treime din toată energia electrică folosită pentru electrocasnice deoarece este mereu pornit, funcționând 24 de ore din 24.

Iluminatul: 9-12%

De-a lungul anilor, becurile au devenit mult mai eficiente din punct de vedere energetic. În prezent, cea mai bună tehnologie de iluminat de pe piață, LED-urile, utilizează mult mai puțină energie decât predecesorii lor CFL (n.n. – becurile fluorescente compacte) și becurile cu incandescență și, de asemenea, durează mult mai mult, ceea ce reduce risipa de energie.

Ca să nu mai spunem că și costurile de funcționare sunt mai mici. Cu toate acestea, iluminatul reprezintă o parte semnificativă din consumul de energie electrică dintr-o casă în fiecare lună din cauza gradului de utilizare pe care îl au.

Boilerul și încălzitorul de apă: 12%

Dacă aveți un boiler sau un alt încălzitor de apă electric, trebuie să știi că acesta este al doilea cel mai mare consumator de energie din casa ta.

Utilizează boilerul și încălzitorul de apă pentru a face duș, nu baie, pentru a te spăla la chiuvetă, pentru spălarea vaselor și pentru spălarea rufelor. În total, aceste activități se adună pentru a face din boiler și încălzitorul de apă un consumator semnificativ de energie în fiecare lună.

Centrală termică: 31% Radiatoarele, convectoarele electrice, aerotermele și alte dispozitive de încălzire se numără printre cei mai mari consumatori de curent electric, putând atinge un nivel de consum în jur de 31% din totalul consumului electric dintr-o locuință.

Aparatul de aer condiționat: 45-50%

Cel mai mare consumator de energie electrică în medie dintr-o gospodărie este aparatul de aer condiționat. Acesta consumă foarte multă energie electrică pentru a menține în propria locuință o temperatură cât mai potrivită pentru tine și familia ta

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cu ce să cureți chiuveta din bucătărie ca să strălucească. Produsul pe care e musai să-l eviți
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Ce pensie primeşti dacă ai muncit mai puţin de 10 ani. Calculul exact
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Accident aviatic pe râul Hudson. Miracolul care a uimit lumea
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns