Friptură delicioasă de miel, ca la mama acasă. Această rețetă cu usturoi, cimbru și un strop de vin alb îi va impresiona pe cei invitați la masa de Paște. Carnea rumenă, moale, fragedă și suculentă, dar și mirosul îmbietor îți vor lăsa apă în gură. Nici cei mai mofturoși gurmanzi nu se vor putea abține să guste din acest preparat.
Ingrediente
Citește și: Reţete de Paşti: Plăcintă cu carne de miel, brânză şi urzici. Bonus: Rulouri din file de şalău
Pentru marinadă:
Mod de preparare
Carnea de miel se freacă bine cu zeama de lămâie, are și piper. Se unge apoi cu două linguri de ulei și se presară cu boia dulce, feliile de usturoi și cu o lingură de legume deshidratate sau proaspăt tocate.
Carnea se pune într-o pungă rezistentă și se lasă la marinat la frigider pentru cel puțin 24 de ore, dar se poate lăsa pâna la 48 de ore pentru un grust mai intens.
Mileul se scoate de la frigider cu 3 ore înainte de a se coace. Se pune într-o tavă termorezistentă încăpătoare și destul de adâncă și se toarnă peste toate legumele și sucurile din punga în care a fost lăsată la macerat.
Pe lângă miel, se mai pune în tavă o căpățână de usturoi tăiată transversal cu tot cu coajă, crenguțe de cimbr și rozmarin verde și o ceapă tăiată în sferturi.
Cuptorul se preîncălzește la 170 de grade. În tavă se toarnă 250 ml vin alb sec și 100 ml apă caldă. Persoanele care nu consumă alcool pot pune direct 350 ml de apă. Alcoolul se evaporă la cuptor și rămâne doar aroma vinului.
Tava se acoperă cu un capac sau cu folie de aluminiu și se dă la cuptpr pentru o oră și jumătate la 170 de grade. Dacă este cazul, se completează cu apă. Se îndepărtează apo folia și se mărește temperatura la 200 de grade. Friptura de miel se mai lasă la cuptor pentru 30 de minute pentru a se rumeni.
După ce se scoate tava din cuptor, se acoperă parțial friptura cu o folie, pentru a da voie aburului să iasă. Se lasă să se odihnească pentru aproximativ 25 de minute.