Friptură de porc, ingrediente:
cca. 1 kg carne de porc mai grasuta (piept cu soric, ceafa, spata cu grasime)
2 linguri de ulei sau 1 lingura de untura
1 paharel de vin alb sec – Riesling, Pinot Gris etc
sare, piper, boia dulce
chimen macinat sau seminte (optional – eu am pus!)
1 capatana de usturoi (vreo 10 catei)
2 cepe vechi sau 5-6 cepe verzi
1 – 2 ardei albi sau rosii (kapia)
1 kg de cartofi.
Friptură de porc, mod de preparare:
Am taiat carnea in felii groase de cca 5 cm. Am crestat soricul cu o lama sau cu un cutit bine ascutit. Le-am asezat in tava pentru friptura (mai adanca) si le-am condimentat bine cu sare, piper negru macinat si putina boia dulce. Am pus si chimen macinat (merge si cu seminte) pentru ca este nelipsit la fripturile noastre de porc. Le-am stropit cu putin ulei si le-am masat bine.
Am curatat ceapa, usturoiul si ardeiul kapia si le-am feliat. Ardeiul da un gust fain fripturii.
Am imprastiat legumele tocat in tava, indesandu-le mai mult sub feliile de carne (ca sa nu se arda). Am incins cuptorul la 190 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Am turnat in tava cca. 200 ml apa calda si 250 ml vin alb sec. Am acoperit totul cu folie de aluminiu si am dat friptura la copt pentru o ora. Asa arata dupa primele 60 de minute (poza din dreapta).
Intre timp am curatat cartofii si i-am spalat. I-am taiat in jumatati sau sferturi si i-am asezat printre feliile de carne. I-am sarat lejer si am completat cu alti 200 ml apa lichidul din tava. Am acoperit din nou tava cu folie si am mai dat-o la copt pentru 45 de minute (tot la 190 C).
Dupa scurgerea acestui timp am indepartat folia de aluminiu si am marit temperatura la 220 C (pentru rumenire). Am aranjat feliile de carne astfel incat partea cu soricul sa fie in sus (le-am proptit cu cartofi). Am rumenit friptura 15 minute la temperatura mare pana ce soricul a devenit crocant si s-a basicat pe alocuri. Nu am mai pus lichid! Puteti face treaba asta si cu ajutorul functiei grill (gratar) insa setati-l la intervale de 2-3 minute cu verificare intre ele ca sa nu carbonizati friptura!
Asa arata friptura de porc la tava rumenita. Lichidul din tava a scazut (fara sa se arda!) si s-a transformat intr-un sos aromat. Ceapa si usturoiul aproape s-au topit in el. Boiaua ii da o culoare si o aroma faina!
Am lasat friptura la odihnit 10 minute inainte de a o servi. Timpul acesta de repaos este esential pentru orice carne gatita.
Sursa articol: SavoriUrbane.com