„Începând de astăzi, avem un instrument puternic care va permite Frontex să ajute țările membre și să gestioneze împreună toate situațiile de urgență la frontierele externe ale UE mult mai repede și mai eficient”, a declarat directorul executiv al Frontex (Agenția europeană pentru gestionarea cooperării operaționale la frontierele externe ale UE), Fabrice Leggeri, citat în comunicat.
În caz de urgență, această forță „de reacție rapidă” trebuie pusă la dispoziția Frontex de către statele membre și asociate Spațiului Schengen, în cinci zile lucrătoare.
Țările membre au căzut de asemenea de acord să pună la dispoziția Frontex echipamentul tehnic necesar — vehicule, nave și avioane, pentru a desfășura operațiuni rapide, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Frontex organizează paza de coastă europeană
Aflată printre cele mai mari țări contributoare, Germania a pus la dispoziția Frontex 225 de funcționari, iar Franța — 170, urmată de Italia (125), Spania (111) și Polonia (100).
În prezent, Frontex desfășoară la frontierele UE circa 1.200 de persoane însărcinate cu a ajuta statele membre să își monitorizeze frontierele, să îi înregistreze și să îi identifice pe imigranți.