Organismul uman produce în mod natural antioxidanţi care inhibă acţiunea radicalilor liberi. Când stresul oxidativ este prea mare, situaţie întâlnită în cazul persoanelor care fac un efort fizic sau intelectual mai mare sau care locuiesc în oraşe aglomerate şi poluate, corpul trebuie ajutat cu antioxidanţi din exterior, scrie doctorulzilei.ro.
Sunt trei antioxidanţi principali, şi anume vitaminele A, C şi E. Acestea se găsesc atât în fructe şi legume, dar şi în medicamente. Din punct de vedere al structurii chimice, antioxidanţii artificiali şi naturali sunt identici, însă s-a constatat că cei naturali sunt mai bine utilizaţi de organism, a explicat medicul Radu Voiosu.
Citeşte şi Cinci semne care îţi arată că eşti sănătos
Iată ce fructe și legume conțin cei mai mulți antioxidanți:
1. Fructele de pădure. Sunt bogate în proantocianidine care țin bolile și în special cancerul, la distanță. Toate fructele de pădure conțin şi acid elagic care ajută la îmbunătățirea digestiei.
2. Broccoli. Cunoscut pentru proprietile sale anticancerigene, broccoli conține indole 3 carbinol care îmbunătățește digestia și combate cancerul de sân.
3. Lămâia. Lămâia conține antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului. De asemenea, aceasta este foarte eficientă în tratarea tusei și în combaterea arsurilor la stomac.
4. Merele. Aceste fructe sunt pline de fibre care scad colesterolul și glicemia. Mai mult, merele conțin și vitamina C, cel mai important antioxidant.
5. Spanacul. Spanacul conține în jur de 13 flavonoizi care ajută la prevenirea multor tipuri de cancer, precum cel de piele, stomac, ovarian şi de prostată.
Citeşte şi SĂNĂTATE: Află care este cea mai sănătoasă parte din legume şi ce NU trebuie să arunci