Fructe şi legume care menţin creierul sănătos

Consumul de fructe și legume brute ar putea stimula sănătatea mintală, o arată un studiu realizat de Universitatea din Otago, Noua Zeelandă. Se pare că produsele alimentare brute sunt mult mai benefice decât cele gătite, conservate și prelucrate, ele având un impact pozitiv asupra stării de spirit și stilului de viață în general.
Alina Costache
30 apr. 2018, 08:38
Fructe şi legume care menţin creierul sănătos

Acesta este motivul pentru care ar trebui ca dieta zilnică să fie pe bază de fructe și legume, iar cele care nu trebuie să lipsească sunt:

Morcov

Morcovul este bun pentru ochi, însă și pentru sănătatea mintală. Cantitatea mare de betacaroten, un antioxidant puternic, care se transformă în vitamina A în organism, ajută la menținerea pielii strălucitoare, plus că această substanță este strâns legată de stimularea funcțiilor creierului.  În afară de aceasta, morcovii sunt bogați în antioxidanți care protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi, îmbunătățesc funcția sistemului imunitar, mențin sănătatea ochilor și previne riscul bolilor de inimă.

Banană

Bananele sunt foarte bune pentru sănătatea mintală, deoarece produc substanțe chimice care promovează sănătatea mintală. Acestea sunt bogate în potasiu, care ajută creierul să transmită mesaje. Mai mult, acest fruct ar putea fi cel mai perfect alimente creier din lume prin furnizarea de substanțe nutritive care sunt esențiale pentru buna funcționare neurologică, îmbunătățirea stării de spirit și a poftei de mâncare, sprijinind în același timp funcțiile cognitive precum focalizarea și memoria.

Măr

Substanțele nutritive prezente în măr și coaja fructului previn declinul mental al vârstei, inclusiv boala Alzheimeri. Mănâncă zilnic câte un măr pentru a te menține sănătoasă. 

Spanac

Această legumă cu frunze verzi este bogată în folat, care este cunoscut pentru capacitățile pe care le are pentru a îmbunătăți capacitatea mentală și memoria pe termen scurt. Carența de acid folic a fost asociată cu rate mai mare de depresie, oboseală și insomnie. Mănâncă cel puțin o ceașcă de spanac pe zi.

Grepfrut

Grepfrutul este un citric cunoscut pentru gustul dulce-amărui. Este bogat în substanțe nutritive și antioxidanți care mențin sănătatea mintală. Studiile recente au arătat că grepfrutul este o sursă bună de folat sau vitamina B9, care este esențială pentru creier și pentru producerea de material genetic, sunt sunt ADN-ul și ARN-ul. 

Castravete

Leguma perfectă pentru vară, castravetele, conține un flavonol antiinflamator numit fisetin, care joacă un rol major în menținerea sănătății creierului. Castraveții nu numai că ajută la îmbunătățirea memoriei și protejează celulele nervoase de tulburări legate de vârstă, dar previne, de asemenea, memoria progresivă și deficiențele de învățare.

Kiwi

Acest fruct verde conține o concentrație mare de cupru, care este deosebit de benefică pentru copii, deoarece sprijină dezvoltarea sănătoasă la sugari. În plus, ajută la creșterea osoasă și dezvoltarea creierului la adulții tineri. De asemenea, substanțele nutritive prezente în kiwi ajută la formarea globulelor roșii și construiește o imunitate mai puternică.

Iată de ce banana cu ou e bună pentru tine

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ridicarea ștergătoarelor în parcare se lasă cu dosar penal. Când gestul de răzbunare aparent banal devine infracțiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Adevărul despre carnea de mici pentru 1 mai. Anunț de ultimă oră de la autorități
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării