Fructe şi legume pline de pesticide în supermarketuri. Mihaela Bilic spune riscurile la care te expui

Interesul pentru o alimentație sănătoasă e tot mai ridicat, în ultimii ani, dar nu întotdeauna ceea ce credem că e sănătos ne face și bine. Pericolul ascuns al pesticidelor crește, pe măsură ce crește cererea de fructe și legume, iar aspectul lor trebuie să fie cât mai frumos. Un studiu realizat recent ne arată care sunt fructele și legumele care rețin cele mai multe pesticide.
Alina Costache
05 iul. 2024, 16:34
Fructe şi legume pline de pesticide în supermarketuri. Mihaela Bilic spune riscurile la care te expui
Câte fructe ai voie să mănânci pe zi. Mihaela Bilic dezvăluie cel mai important secret pentru o viață sănătoasă: „Cel mai natural și sănătos desert”

Mihaela Bilic spune că nu trebuie să le consumi, ce fructe și legume sunt pline de pesticide. Vedeta a dezvăluit și care sunt produsele ideale pentru a fi mâncate, conform unui studiu efectuat în fiecare an de cercetătorii americani.

Medicul Mihaela Bilic recomandă oamenilor să le evite. Fructe și legume care au multe substanțe chimice și periculoase pentru că sunt mai puțin rezistente la boli și dăunători. Medicul Mihaela Bilic recomandă oamenilor să le evite pentru că sunt stropite des pentru a da roade.

De ce să nu înlocuiești legumele cu fructe. Marea greșeală pe care o fac mulți. Mihaela Bilic: „Nu putem avea energie din lume”

„Anual așteptăm de la americani să desemneze câștigătorii premiilor Oscar. Și tot anual așteptăm celebra listă cu cele 12 fructe și legume «câștigătoare» la capitolul pesticide”, a spus Mihaela Bilic pe Facebook.

„EWG’s Shopper’s Guide to Pesticides in Produce este considerată un reper de încredere în alegerile consumatorilor, fiind făcută de o organizație independentă de industria alimentară.

Pe lângă topul Dirty Dozen, există și o listă Clean Fifteen cu cele mai «curate» 15 fructe și legume”, a adăugat medicul nutriționist pe social media. Lista cu legumele pline de pesticide include ardei gras, țelină, salată, spanac și cartofi.

De asemenea, la capitolul fructe specialistul transmite că este vorba de mere, pere, piersici, căpșuni și struguri. Pe de altă parte, dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidelor 10 produse au o încărcătură de pesticide redusă, fiind sigure pentru consum.

Acestea sunt broccoli, vinete, varză, ceapă, sparanghel, banane, kiwi, mango, ananas și avocado. Singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este să fie minim procesat, susține nutriționistul vedetelor, Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic, Bio sau ne-BIO?
„Dincolo de polemica BIO/ne-BIO un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Într-o lume în care semințele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli și paraziți este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară.

La capitolul «etichete» legislația este deficitară. Cât despre fructe și legume, carne și pește, lapte și ouă, avem nevoie de furnizori/producători de încredere care să respecte și alimentul, dar și mediul înconjurător.

Iar siguranța alimentară trebuie să fie completată de calitate, degeaba cumperi un produs BIO care este plin de zahăr și grăsime! Ce să mai spun de gust, că l-am pierdut cu totul din vedere.

Un aliment trebuie să fie în primul rând BUN la gust, e o condiție mai presus de toate”, susține Mihaela Bilic, care este una dintre vedetele cele mai urmărite când vine vorba de sfaturile alimentare.

Mihaela Bilic, despre cum să alegem fructele la magazin. Care e diferența dintre fructele climaterice și cele non-climaterice: „Felul în care se coc fructele nu e deloc întâmplător”

Există fructe climaterice și fructe non-climaterice, iar între ele există niște diferențe esențiale. Mihaela Bilic a explicat că felul în care se coc fructele nu este un proces întâmplător.

„Climacterice sau non-climacterice? Felul în care fructele se coc nu este un proces întâmplător, ci unul programat genetic, în urma căruia se sintetizează toți nutrienti valoroși din fructe. Doar că nu toate fructele sunt la fel!! În funcție de mecanismul de maturare, există 2 mari categorii. Sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese; ele au capacitatea de a sintetiza etilen, un gaz responsabil de modificările de culoare, textură și gust.

Aceste fructe posedă un mecanism de auto-coacere, deci nu contează dacă sunt culese verzi, în câteva zile, vor fi perfecte pentru consum, chiar dacă au stat la noi în cămară. Sunt fructe non-climacterice, care trebuie culese doar în momentul în care au atins un grad complet de maturare; ele nu mai pot evolua, nu au autonomie de coacere, iar păstrarea nu duce decât la stricarea lor”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Citește și Nutriționistul Şerban Damian ne învață cum să mâncăm sănătos! 10 sfaturi bazate pe studii științifice despre cum să ne organizăm corect alimentația

Fructele climaterice, cum ar fi roșiile sau bananele, își continuă procesul de coacere și după recoltare. Cele non-climatice, cum ar fi căpșunile sau ananasul, e nevoie să fie culese atunci când au atins grad complet de maturare.

„Concluzia? Dacă vă plac cireșele sau căpșunile coapte, atunci cumpărați-le deja bine coapte. Ananasul, castraveții, zmeura, pepenele, mandarinele, lămâile și portocalele nu se mai coc ulterior culesului, chiar dacă le ținem la căldură și la soare.

Cât despre banane, roșii, caise, piersici, prune, mere și pere le puteți cumpăra mai verzi, fiecare zi de păstrare le ajută să fie și mai coapte, mai dulci și mai hrănitoare.

Acum mai rămâne doar să hotărâți care vă sunt preferințele personale- unora le plac fructele bine coapte, moi și zemoase, iar alții le vor mai verzi, acrișoare și ferme. Nu că aș vrea să vă influențez, dar cu cât sunt mai coapte cu atât au mai mult zahăr…deci îngrașă mai tare!!”, a mai scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Câte fructe ai voie să mănânci pe zi. Mihaela Bilic dezvăluie cel mai important secret pentru o viață sănătoasă: „Cel mai natural și sănătos desert”

Alaturi de legume, fructele sunt o parte importanta dintr-o dieta sanatoasa. Exista o varietate de soiuri de fructe pe care le avem la dispozitie si fiecare dintre ele contin anumiti nutrienti esentiali pentru organsim. Mihaela Bilic a dezvăluit cât de important este să consumi fructe și care este cantitatea idelă care ar trebui consumată.

Citește și: Mihaela Bilic, despre comportamentul de consum al românilor: „Nu din cauza banilor mănâncă tot mai prost, ci pentru că sunt prea comozi”

Delicioase si hranitoare, fructele contribuie la aportul zilnic de vitamine si minerale. Pentru a maximiza beneficiile pentru sanatate, se recomanda sa consumam zilnic o varietate de fructe intregi, de tipuri si culori diferite.

O alimentatie bazata pe fructe si legume intregi mentine o stare buna de sanatate si scade riscul de aparitia a bolilor. Piramida alimentara recomanda includerea a 2-3 portii de fructe in consumul zilnic. Cu toate acestea, nu se intampla nimic daca se depaseste aceasta recomandare, atat timp cat nu prezinti o intoleranta si le incluzi intr-o alimentatie echilibrata. Pana la urma, este putin probabil sa mananci prea multe fructe.

Mihaela Bilic despre porția ideală de fructe

„Fructele, un desert sănătos!

Struguri, prune, mere și gutui…este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert!

Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 cal/g ca și glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sânge și face grăsime pe abdomen.

Fructoza are un indice glicemic scăzut, 20 în comparație cu 100, cât este indicele glicemic al zahărului. Din acest motiv fructoza nu dă sațietate, putem mânca fructe până ne plesnește burta fără să ne simțim sătui. Deși fructele sunt percepute a fi sănătoase și naturale, asta nu înseamnă că e bine să le consumăm în exces. Un aport mai mare de 50 g fructoză pe zi duce la creșterea trigliceridelor în sînge și provoacă apariția unor depozite de grăsime în ficat, adică steatoză hepatică.

De unde provine fructoza în alimentație? O găsim în miere și fructe, ca moleculă liberă de monozaharid, sau în zahăr, unde este asociată cu glucoza și formează un dizaharid. Pentru alimentație sănătoasă trebuie să reducem consumul de produse care conțin zahăr și să mâncăm fructele în formă naturală, cu tot cu pulpă, nu transformate în suc. Un pahar de fresh concentrează fructoza din 3-4 fructe și depășește capacitatea ficatului de a-l metaboliza, are efect identic cu un pahar de bere.

Care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de fructoză? Mierea pe primul loc cu 40% fructoză, apoi fructele uscate (stafide smochine) cu 30% fructoză, urmate de prune și caise uscate cu 12%. La capitolul fructe proaspete, avem multă fructoză în mango, banane, smochine, struguri și cireșe. La polul opus, cu o concentrație redusă de fructoză, sunt fructele de pădure (zmeură căpșuni mure), caise și piersici, mere și citrice.

Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 g. Bucurați-vă de fructele de sezon, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți vitamine și minerale. Savurați-le ca atare, proaspete,  sunt cel mai natural și sănătos desert. Iar când vine vorba de kilograme în plus, diabet și colesterol crescut, țineți cont că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră!”, a declarat Mihaela Bilic pe Facebook.

Citește și: Cum se menține Mihaela Bilic. Dieta simplă la care apelează de ani de zile. “Mănânc tot ce îmi place. Nu am niciun fel de interdicții”

Topul celor mai sănătoase alimente

În prima categorie se află avocado, pare a fi alimentul cel mai curat din această listă, și în plus este plin de grăsimi bune, necesare organismului nostru. Pe locul al doilea în top se află porumbul dulce, cel pe care îl găsim inclusiv la conservă, așa că nu vă zgârciți, îl puteți folosi cu generozitate în salate. Ananasul, folosit de multe ori în curele de slăbire este și un fruct curat, cel puțin asta reiese din analizele făcute.

Dacă vă place să gătiți cu ceapă sau să o folosiți în salate, nu vă temeți să o consumați, este un aliment curat, potrivit analizelor de laborator nu reține cantități mari de pesticide. În acest top se află și mazărea, în teste a fost folosită cea congelată, iar rezidurile de pesticide erau reduse.
Ghidul Cumpărătorului pentru Pesticide în Produse™ reprezintă analiza EWG a celor mai recente date de testare a fructelor și legumelor de la Departamentul Agriculturii și Administrația Alimentelor și Medicamentelor. Ghidul pentru 2024 include date din 47.510 de mostre din 46 de fructe și legume.

Fructe și legume care conțin cele mai multe pesticide

Cele mai mari cantități au fost găsite în căpșuni. Aceste fructe sunt și destul de greu de spălat, așa că mare grijă atunci când le consumați, asigurați-vă că le-ați curățat bine.

În această listă urmează și mâncarea preferată a lui Popeye Marinarul: spanacul. Asta nu înseamnă că nu mai consumăm spanac, dar ar fi bine să acord mai multă atenție când îl spălăm.

În acest top se află pe locul al treilea varza kale, tot mai populară și în România și foarte gustoasă.

Strugurii adună și ei pesticide, tocmai de aceea e indicat să îi spălăm foarte bine înainte să îi consumăm, sau unii ar spune că îi preferă îmbuteliați.

Reziduri mari de pesticide strâng și piersicile, cel puțin asta reiese din analizele făcute și de asemenea și perele.

Specialiștii spun că pentru a spăla bine fructele și legumele e bine să le punem într-un bol cu apă și bicarbonat de sodiu pentru câteva minute, mai ales în cazul produselor care nu provin din agricultura ecologică. 75% dintre fructele și legumele neecologice vândute în SUA sunt încă pline de substanțe chimice agricole potențial toxice, conform acestui ghid.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni