Fructele de aronia sunt fructele de pădure care se înrudesc cu mărul. Pot fi roşii sau negre şi au efect tonic asupra organismului, fiind considerate unele dintre cele mai sănătoase fructe pentru consum. Fructele de aronia conţin vitamine şi minerale extrem de concentrate, dar şi compuşi care cresc imunitatea, echilibrează organismul şi scad nivelul hormonilor de stres.
Aronia sunt bogate în antocianine, substanțe care se regăsesc si in semintele strugurilor. Datorită concentraţiei ridicate de catehină, luteină sau caroten, aronia este un antioxidant natural care ajută la eliminarea radicalilor liber, fiind indicată în curele de detoxifiere.
Datorită antioxidanților din compoziţia sa, aronia este recomandată pentru întărirea sistemului imunitar, fiind bogată în vitamina C. Aceasta vitamină stimulează activitatea celulelor albe din sânge, responsabile cu apărarea organismului împotriva infecţiilor şi susţine producerea de colagen, conform Cumsa.
Citeşte şi: Românii au inventat îngheţata care calmează tusea. Cât costă și ce aromă are
Fructele de aronia au cel mai mare conţinut de vitamina P, ce ajută la fixarea în organism a vitaminei C, dar şi la menţinerea şi refacerea tonusului vaselor capilare. Mai mult, aronia este benefică funcţiei cognitive, prin limitarea acţiunii radicalilor liberi. Aceste fructe de pădure aduc beneficii şi pentru creşterea activităţii neuronale, reduc stresul oxidativ şi previne instalarea unor tipuri de boli psihice, precum Alzheimerul.
Mai mult, aronia are un conţinut ridicat de potasiu, având astfel efecte benefice asupra inimii datorită efectului vasodilatator al acestui compus chimic. Consumul fructelor de aronia duce la reglarea nivelului tensiunii arteriale şi scade riscul de îmbolnăvire cardiacă şi de aparitie a infarctului.
Fructele de aronia sunt bogate în fibre dietetice şi ajută la normalizarea nivelului de glucide din sânge, prevenind apariţia de creşteri bruşte ale glicemiei, fiindu-le astfel, de mare ajutor, diabeticilor.
Studii recente relevă că aronia are un efect benefic în răceli, atât prin potenţarea imunităţii, cât şi prin eliminarea infecţiilor care apar la nivelul aparatului respirator, având un afect antibacterian. Astfel, fructele de aronia sunt recomandate în răceli, gripe şi viroze, dar şi pentru consumul preventiv, mai ales in sezonul rece.