Fructul de physalis, noua senzație din Occident. Aceste fructe se găsesc și la noi mai tot timpul anului la standurile cu fructe exotice din supermarketuri.
Aceste alimente sunt la mare căutare în Occident, datorită gustului extrem de plăcut, dar și pentru calitățile lor nutritive. Psysalis sunt bogate în vitamine și substanțe nutritive excelente pentru sănătate și imunitate. Iar aspectul lor deosebit și gustul aromat le transformă în decoruri delicioase pentru torturi și prăjituri.
Deși sunt întâlnite aproape 100 de specii de physalis, numai Psysalis peruviana produce fructe comestibile, dulci-acrișoare, de culoare portocalie.
Celelalte specii de pshysalis, dintre care câteva cresc în flora spontană și la noi în țară, sunt otrăvitoare și nu se cultivă decât în scopuri decorative.
Physalis de România crește spontan în zonele de deal și de câmpie, are tot fructe rotunde și portocalii, dar sunt otrăvitoare. Aceasta este cunoscută la noi drept floarea lampion, lampionul chinezesc sau păpălău. Numele ei științific este Psysalis Alkekengi și este cultivată drept plantă decorativă pentru florile și fructele ei frumoase.
Fructele de physalis au o mare concentrație de vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina A, antioxidanți puternici și alcaloizi benefici. De asemenea, mai conțin procente importante de fier, potasiu și calciu.
Fructele de psysalis au rol antioxidat, antiinflamator, decongestiv și laxativ. Aceste fructe mai au și o concentrație mare de proteine în comparație cu alte fructe exotice, zaharuri, mucilagii benefice pentru digestie, carotenoide și polizaharide, alcaloizi și solanina care le conferă gustul caracteristic acrișor.
Cireșele exotice de culoare portocalie sunt decorative. Pulpa lor seamănă cu cea a roșiilor cherry, dar este mai compactă. Psysalis se consumă când sunt bine coapte, altfel sunt acre-amărui și pot cauza dureri de stomac.
Aceste fructe cu un gust deosebit și aromat sunt folosite ca atare la salatele de fructe și de legume. Mai pot fi folosite la budinci, la tarte de fructe, la brioșe sau iaurturi combinate cu diverse bucăți de fructe mai dulci. Physalis pot fi călite în zahăr brun și miere și servite ca atare, stropite cu un sos de vanilie.
Din fructele de psysalis se pot face marmelade și gemuri acrișoare, excelente pentru clătite.