Fructul minune pe care trebuie să-l consumi toamna neapărat. Corpul nostru este conectat în mod direct la fiecare moment din natură și la fiecare rod cu care natura ne binecuvântează an de an. Printre fructele care nu ar trebui să ne lipsească de pe masă se numără caisele, care sunt bogate atât în vitamine (provitamina A, vitamina C, vitamina E, dar și complexul de B-uri, și anume B3, B5, B6 si B9), minerale (cum ar fi fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor), cât și în beta-caroten și taninuri,potrivit doc.ro.
Caisele sunt aliatul tău în menținerea siluetei. Indiferent dacă te afli în deficit caloric, menținere sau suplimentare de masă musculară, caisele sunt o gustare inspirată. Așadar, 100 grame de caise reprezintă echivalentul a numai 50 de calorii. Tot în 100 de grame de caise se regăsesc 11 grame de carbohidrați, 1,4 grame de proteine și 2 grame de fibre alimentare.
În plus, unele studii 1 au arătat că persoanele care mănâncă suficientă fibre au mai puține riscuri să dezvolte o serie de afecțiuni, inclusiv: boli de inimă; diabet de tip 2; boala diverticulară a colonului sau inflamația intestinului.
Citeşte şi: Sunt fructele şi legumele din piaţă mai sănătoase decât cele din supermarket? Ce spun testele
Te ajută să ai ochi sănătoși. Vitamina A, pe care oamenii de știință o numesc și retinol, este foarte importantă pentru ochi sănătoși. Mai exact, aceasta ajută organismul să producă pigmenții de care are nevoie pentru ca retina să funcționeze corect. Fără aceștia, există riscul dezvoltării orbirii nocturne.
Vitamina A ajută, de asemenea, ca ochii să producă umiditatea de care au nevoie pentru a rămâne lubrifiați corespunzător. Mai mult decât atât, numeroase studii au arătat că vitamina A joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar, având un efect antiinflamator 2.
Ajută la dezvoltarea oaselor. În ceea ce privește beneficiile și proprietățile caiselor, este bine de reținut că acestea sunt ideale pentru copii, deoarece ajută la dezvoltarea normală a oaselor, a ţesuturilor, dar și a sistemului nervos.
Aduce beneficii pielii. Vitaminele C și E, care se găsesc în aceste fructe, sunt benefice pentru piele. În special, vitamina C protejează împotriva daunelor UV și a poluanților mediului prin neutralizarea radicalilor liberi. În plus, această vitamină ajută la formarea colagenului, care conferă pielii rezistență și elasticitate. Consumul unei diete bogate în vitamina C poate ajuta pielea să se vindece de daunele UV și să prevină ridurile.
Beta-carotenul, un alt nutrient care se găsește în caise, poate proteja împotriva arsurilor solare. Chiar și așa, medicii dermatologi recomandă să folosești în continuare cremă de protecție.
De ajutor pentru tranzitul intestinal. Caisele au ușor efect laxativ și pot combate problemele de tranzit intestinal, cum ar fi constipația (și chiar are capacitatea de a reduce inflamația intestinelor), precum și problemele de retenţie a lichidelor, deoarece acționează și ca diuretic natural.
Reglează tensiunea. De asemenea, consumul de caise ajută la reglarea hipertensiunii arteriale, contribuie la prevenția problemele cardiovasculare și degenerative, și protejează vederea, pielea, părul, dinții și oasele.
Prezintă risc scăzut de alergii. Caisele fac parte din categoria fructelor prietenoase cu stomacul bebeluşului și prezintă un risc scăzut de alergii. De aceea, este unul din primele alimente solide ce pot fi oferite copiilor, la începutul diversificării. Într-un cuvânt, acum că tot este sezonul caiselor, ar trebui să profiți din plin de ele și să le integrezi în dieta ta zilnică, dar și a celorlalți membri ai familiei.
Pot ajuta la tratarea anemiei. Caisele uscate pot fi o sursă bună de fier și cupru. Dacă suferi de anemie, le poți include în dietă pentru a-ți crește nivelul de fier. Anemia cu deficit de fier poate duce la slăbiciune, oboseală, amețeli, probleme digestive și disfuncție metabolică generală. Fără celule roșii din sânge, organismul nu se poate reoxigena în mod corespunzător, iar organele pot începe să funcționeze defectuos. Fierul este o parte cheie a formării globulelor roșii, la fel ca și cuprul.