Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Trebuie neapărat să-l consumi, este bogat în cupru și vitamina K

Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Toamna este unul dintre cele mai așteptate anotimpuri, deoarece ne putem bucura de o mulțime de vitamine din fructe și legume. Acum este momentul să ne întărim imunitatea într-un mod natural și, de ce nu, plăcut, consumând fructe delicioase de toamnă, în așteptarea „sezonului răcelilor”.
Alina Costache
10 oct. 2023, 15:28
Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Trebuie neapărat să-l consumi, este bogat în cupru și vitamina K
Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima

Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Toate fructele de toamnă sunt bogate în vitamine și substanțe nutritive utile, dar printre cele mai utile dintre ele se numără strugurii. Doar 150 g de struguri albi sau negri vă pot furniza substanțe nutritive și conțin doar 104 calorii.

Cuprul joacă un rol important în producerea de energie, iar vitamina K este vitală pentru coagularea sângelui și rezistența oaselor. Ei furnizează cantități mari de vitamine B, cum ar fi tiamina, riboflavina și B6. Tiamina și riboflavina sunt necesare pentru creștere și dezvoltare, în timp ce vitamina B6 este necesară pentru metabolismul proteinelor.

Citește și: Câte fructe ai voie să mănânci pe zi. Mihaela Bilic dezvăluie cel mai important secret pentru o viață sănătoasă: „Cel mai natural și sănătos desert”

Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima

Strugurii scad tensiunea arterială. 150 g de struguri ne asigură 6% din doza zilnică de potasiu, mineral necesar pentru menținerea nivelului tensiunii arteriale. S-a demonstrat că potasiul reduce tensiunea arterială prin eliberarea sodiului din organism și reducerea presiunii asupra vaselor de sânge. Cantități prea mari sau prea mici de potasiu duc la hipertensiune arterială. Doza recomandată de potasiu este de 4,7 g pe zi.

Reduce colesterolul

Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 69 de persoane cu un nivel ridicat de colesterol a arătat că un consum de 500 g de struguri roșii pe zi a redus colesterolul „rău” LDL. Strugurii albi, însă, nu au acest efect. În plus, strugurii conțin resveratrol, un antioxidant care reduce, de asemenea, nivelul colesterolului.

Bogat în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care ajută la repararea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi – molecule dăunătoare care provoacă stresul oxidativ. Stresul oxidativ este legat de unele boli cronice, inclusiv de diabet, cancer și boli de inimă.

Cea mai mare concentrație de antioxidanți din struguri se află în pielițe și semințe. Interesant este faptul că componentele benefice ale strugurilor nu dispar nici măcar după fermentare, astfel încât vinul este considerat, de asemenea, o sursă de antioxidanți.

Unele soiuri de struguri conțin niveluri mai ridicate de antociani, o clasă de flavonoide care dau fructelor culorile portocalii, roșii, roz și violet. Studiile efectuate pe oameni și animale arată că antocianii pot ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cerebrale și cardiace.

Alți antioxidanți importanți din struguri sunt resveratrolul și quercetina, care previn bolile de inimă, hipertensiunea arterială și cancerul. Strugurii sunt, de asemenea, bogați în vitamina C, betacaroten, luteină și acid elagic, care sunt antioxidanți puternici.

Efect anticancerigen

Antioxidanții din struguri previn unele tipuri de cancer. Resveratrolul reduce inflamația și blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase în organism. Strugurii conțin, de asemenea, quercetină, antocianină și catechine – toate acestea fiind cunoscute pentru efectele lor anticancerigene. Studiile pe eprubetă și pe animale arată că extractul de struguri poate bloca creșterea și răspândirea celulelor canceroase umane de colon și de sân.

Ajută în lupta împotriva diabetului

150 g de struguri conțin 23 g de zahăr, așa că probabil vă întrebați de ce este util pentru persoanele cu diabet. Dacă te uiți la indicele glicemic (o măsură a rapidității cu care un aliment crește glicemia), vei vedea că acesta variază între 49-59, în funcție de soiul de struguri. Un IG scăzut este considerat sub 55-50. Acest lucru înseamnă că IG al strugurilor variază de la scăzut la mediu, adică poate crește tensiunea arterială încet sau moderat, dar nu brusc.

Cu toate acestea, consumul unei cantități mari de alimente cu indice glicemic scăzut va avea același efect asupra glicemiei ca și consumul de alimente cu indice glicemic ridicat. Consumați struguri cu moderație dacă aveți probleme de glicemie.

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Strugurii conțin minerale care îmbunătățesc sănătatea oaselor – potasiu, magneziu, vitaminele B, C și K, care previn osteoporoza. S-a demonstrat că resveratrolul îmbunătățește densitatea osoasă, potrivit actualno.com.

Încetinește îmbătrânirea și duce la longevitate
S-a demonstrat că resveratrolul încetinește semnele îmbătrânirii prin imitarea efectelor benefice ale restricției calorice, inclusiv reducerea stresului oxidativ, creșterea rezistenței la stres și stimularea sistemului imunitar.

DailyBusiness
Sunt vizați TOȚI ROMÂNII! Klaus Iohannis a semnat legea AZI
Spynews
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la Hello Chef / FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
I se spune Orașul de mâine și este una dintre localitățile în care românii s-ar muta imediat. A renăscut cu investiții și proiecte de top, dar și o administrație ca afară. E și o destinație turistică de vis
Capital.ro
Dispare Celentano din Las Fierbinți?! Anunțul teribil al lui Adrian Văncică: Bă băiatule, ți se ia!
Playtech.ro
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din Colectiv
DailyBusiness
Ai nevoie de bani pentru încălzire? Iată cum depui documentele necesare
Adevarul
Cât de atractivă mai e munca în străinătate. Cât câștigi ca sudor în Germania, cât se plătește în Letonia
wowbiz.ro
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Spynews
Cum arată casa lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Concurentul a renovat și două locuințe vechi în Maramureș / FOTO
Spynews
Când va naște Larisa Iordache. Fosta gimnastă și soțul ei, Cristian Chiriță, se pregătesc să devină părinți de fetiță
Evz.ro
Marcel Ciolacu și amanta. S-a aflat totul
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
Cine este Gabi, românul care a murit în garaj alături de familia lui, în inundațiile din Spania! Acesta a fost un cunoscut fotbalist de la Universitatea Craiova
Cancan.ro
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea cântăreață a României s-a stins în cel mai cumplit fel. Și-a prevestit moartea violentă
StirileBZI
Investitorii români se tem de creșterea taxelor după alegeri!
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții despre tradițiile din Sâmbăta Morților
substantial.ro
Medvedev avertizează SUA asupra riscului unui al Treilea Război Mondial
MediaFlux
AJUTOR pentru MAJORAREA PENSIEI! ANUNȚ privind ADEVERINȚA DE VECHIME
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA