Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Trebuie neapărat să-l consumi, este bogat în cupru și vitamina K

Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Toamna este unul dintre cele mai așteptate anotimpuri, deoarece ne putem bucura de o mulțime de vitamine din fructe și legume. Acum este momentul să ne întărim imunitatea într-un mod natural și, de ce nu, plăcut, consumând fructe delicioase de toamnă, în așteptarea „sezonului răcelilor”.
Alina Costache
10 oct. 2023, 15:28
Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Trebuie neapărat să-l consumi, este bogat în cupru și vitamina K
Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima

Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Toate fructele de toamnă sunt bogate în vitamine și substanțe nutritive utile, dar printre cele mai utile dintre ele se numără strugurii. Doar 150 g de struguri albi sau negri vă pot furniza substanțe nutritive și conțin doar 104 calorii.

Cuprul joacă un rol important în producerea de energie, iar vitamina K este vitală pentru coagularea sângelui și rezistența oaselor. Ei furnizează cantități mari de vitamine B, cum ar fi tiamina, riboflavina și B6. Tiamina și riboflavina sunt necesare pentru creștere și dezvoltare, în timp ce vitamina B6 este necesară pentru metabolismul proteinelor.

Citește și: Câte fructe ai voie să mănânci pe zi. Mihaela Bilic dezvăluie cel mai important secret pentru o viață sănătoasă: „Cel mai natural și sănătos desert”

Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima

Strugurii scad tensiunea arterială. 150 g de struguri ne asigură 6% din doza zilnică de potasiu, mineral necesar pentru menținerea nivelului tensiunii arteriale. S-a demonstrat că potasiul reduce tensiunea arterială prin eliberarea sodiului din organism și reducerea presiunii asupra vaselor de sânge. Cantități prea mari sau prea mici de potasiu duc la hipertensiune arterială. Doza recomandată de potasiu este de 4,7 g pe zi.

Reduce colesterolul

Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 69 de persoane cu un nivel ridicat de colesterol a arătat că un consum de 500 g de struguri roșii pe zi a redus colesterolul „rău” LDL. Strugurii albi, însă, nu au acest efect. În plus, strugurii conțin resveratrol, un antioxidant care reduce, de asemenea, nivelul colesterolului.

Bogat în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care ajută la repararea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi – molecule dăunătoare care provoacă stresul oxidativ. Stresul oxidativ este legat de unele boli cronice, inclusiv de diabet, cancer și boli de inimă.

Cea mai mare concentrație de antioxidanți din struguri se află în pielițe și semințe. Interesant este faptul că componentele benefice ale strugurilor nu dispar nici măcar după fermentare, astfel încât vinul este considerat, de asemenea, o sursă de antioxidanți.

Unele soiuri de struguri conțin niveluri mai ridicate de antociani, o clasă de flavonoide care dau fructelor culorile portocalii, roșii, roz și violet. Studiile efectuate pe oameni și animale arată că antocianii pot ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cerebrale și cardiace.

Alți antioxidanți importanți din struguri sunt resveratrolul și quercetina, care previn bolile de inimă, hipertensiunea arterială și cancerul. Strugurii sunt, de asemenea, bogați în vitamina C, betacaroten, luteină și acid elagic, care sunt antioxidanți puternici.

Efect anticancerigen

Antioxidanții din struguri previn unele tipuri de cancer. Resveratrolul reduce inflamația și blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase în organism. Strugurii conțin, de asemenea, quercetină, antocianină și catechine – toate acestea fiind cunoscute pentru efectele lor anticancerigene. Studiile pe eprubetă și pe animale arată că extractul de struguri poate bloca creșterea și răspândirea celulelor canceroase umane de colon și de sân.

Ajută în lupta împotriva diabetului

150 g de struguri conțin 23 g de zahăr, așa că probabil vă întrebați de ce este util pentru persoanele cu diabet. Dacă te uiți la indicele glicemic (o măsură a rapidității cu care un aliment crește glicemia), vei vedea că acesta variază între 49-59, în funcție de soiul de struguri. Un IG scăzut este considerat sub 55-50. Acest lucru înseamnă că IG al strugurilor variază de la scăzut la mediu, adică poate crește tensiunea arterială încet sau moderat, dar nu brusc.

Cu toate acestea, consumul unei cantități mari de alimente cu indice glicemic scăzut va avea același efect asupra glicemiei ca și consumul de alimente cu indice glicemic ridicat. Consumați struguri cu moderație dacă aveți probleme de glicemie.

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Strugurii conțin minerale care îmbunătățesc sănătatea oaselor – potasiu, magneziu, vitaminele B, C și K, care previn osteoporoza. S-a demonstrat că resveratrolul îmbunătățește densitatea osoasă, potrivit actualno.com.

Încetinește îmbătrânirea și duce la longevitate
S-a demonstrat că resveratrolul încetinește semnele îmbătrânirii prin imitarea efectelor benefice ale restricției calorice, inclusiv reducerea stresului oxidativ, creșterea rezistenței la stres și stimularea sistemului imunitar.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Mâncarea de pe litoral care vă poate îmbolnăvi! ANPC trage un semnal de alarmă!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai periculos joc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Detalii șocante din ancheta accidentului de la Suceava: Tahograful autobetonierei era manipulat
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?