Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Trebuie neapărat să-l consumi, este bogat în cupru și vitamina K

Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Toamna este unul dintre cele mai așteptate anotimpuri, deoarece ne putem bucura de o mulțime de vitamine din fructe și legume. Acum este momentul să ne întărim imunitatea într-un mod natural și, de ce nu, plăcut, consumând fructe delicioase de toamnă, în așteptarea „sezonului răcelilor”.
Alina Costache
10 oct. 2023, 15:28
Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Trebuie neapărat să-l consumi, este bogat în cupru și vitamina K
Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima

Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima. Toate fructele de toamnă sunt bogate în vitamine și substanțe nutritive utile, dar printre cele mai utile dintre ele se numără strugurii. Doar 150 g de struguri albi sau negri vă pot furniza substanțe nutritive și conțin doar 104 calorii.

Cuprul joacă un rol important în producerea de energie, iar vitamina K este vitală pentru coagularea sângelui și rezistența oaselor. Ei furnizează cantități mari de vitamine B, cum ar fi tiamina, riboflavina și B6. Tiamina și riboflavina sunt necesare pentru creștere și dezvoltare, în timp ce vitamina B6 este necesară pentru metabolismul proteinelor.

Citește și: Câte fructe ai voie să mănânci pe zi. Mihaela Bilic dezvăluie cel mai important secret pentru o viață sănătoasă: „Cel mai natural și sănătos desert”

Fructul vedetă al toamnei care îți protejează inima

Strugurii scad tensiunea arterială. 150 g de struguri ne asigură 6% din doza zilnică de potasiu, mineral necesar pentru menținerea nivelului tensiunii arteriale. S-a demonstrat că potasiul reduce tensiunea arterială prin eliberarea sodiului din organism și reducerea presiunii asupra vaselor de sânge. Cantități prea mari sau prea mici de potasiu duc la hipertensiune arterială. Doza recomandată de potasiu este de 4,7 g pe zi.

Reduce colesterolul

Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 69 de persoane cu un nivel ridicat de colesterol a arătat că un consum de 500 g de struguri roșii pe zi a redus colesterolul „rău” LDL. Strugurii albi, însă, nu au acest efect. În plus, strugurii conțin resveratrol, un antioxidant care reduce, de asemenea, nivelul colesterolului.

Bogat în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care ajută la repararea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi – molecule dăunătoare care provoacă stresul oxidativ. Stresul oxidativ este legat de unele boli cronice, inclusiv de diabet, cancer și boli de inimă.

Cea mai mare concentrație de antioxidanți din struguri se află în pielițe și semințe. Interesant este faptul că componentele benefice ale strugurilor nu dispar nici măcar după fermentare, astfel încât vinul este considerat, de asemenea, o sursă de antioxidanți.

Unele soiuri de struguri conțin niveluri mai ridicate de antociani, o clasă de flavonoide care dau fructelor culorile portocalii, roșii, roz și violet. Studiile efectuate pe oameni și animale arată că antocianii pot ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cerebrale și cardiace.

Alți antioxidanți importanți din struguri sunt resveratrolul și quercetina, care previn bolile de inimă, hipertensiunea arterială și cancerul. Strugurii sunt, de asemenea, bogați în vitamina C, betacaroten, luteină și acid elagic, care sunt antioxidanți puternici.

Efect anticancerigen

Antioxidanții din struguri previn unele tipuri de cancer. Resveratrolul reduce inflamația și blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase în organism. Strugurii conțin, de asemenea, quercetină, antocianină și catechine – toate acestea fiind cunoscute pentru efectele lor anticancerigene. Studiile pe eprubetă și pe animale arată că extractul de struguri poate bloca creșterea și răspândirea celulelor canceroase umane de colon și de sân.

Ajută în lupta împotriva diabetului

150 g de struguri conțin 23 g de zahăr, așa că probabil vă întrebați de ce este util pentru persoanele cu diabet. Dacă te uiți la indicele glicemic (o măsură a rapidității cu care un aliment crește glicemia), vei vedea că acesta variază între 49-59, în funcție de soiul de struguri. Un IG scăzut este considerat sub 55-50. Acest lucru înseamnă că IG al strugurilor variază de la scăzut la mediu, adică poate crește tensiunea arterială încet sau moderat, dar nu brusc.

Cu toate acestea, consumul unei cantități mari de alimente cu indice glicemic scăzut va avea același efect asupra glicemiei ca și consumul de alimente cu indice glicemic ridicat. Consumați struguri cu moderație dacă aveți probleme de glicemie.

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Strugurii conțin minerale care îmbunătățesc sănătatea oaselor – potasiu, magneziu, vitaminele B, C și K, care previn osteoporoza. S-a demonstrat că resveratrolul îmbunătățește densitatea osoasă, potrivit actualno.com.

Încetinește îmbătrânirea și duce la longevitate
S-a demonstrat că resveratrolul încetinește semnele îmbătrânirii prin imitarea efectelor benefice ale restricției calorice, inclusiv reducerea stresului oxidativ, creșterea rezistenței la stres și stimularea sistemului imunitar.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Revoluție în lumea telefoanelor. Dispar cartelele
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Donald Trump se confruntă cu o alianță consolidată a adversarilor SUA în al doilea mandat
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!