Gyorgy Frunda spune că nu-l surprinde poziţia Finlandei. „Nu este o surpriză pentru mine, întrucât Finlanda, alături de Olanda, de Germania a spus în mod repetat că până când România nu va avea două rapoarte pozitive pe MCV, nu vor accepta intrarea ţării noastre alături de Bulgaria, în Schengen. Aşa că acest lucru nu este o surpriză.
Am văzut raportul MCV, care puncta nişte paşi făcuţi în direcţia bună de către ţara noastră, dar sunt o serie de probleme legate în general de corupţie, de statul de drept, de principiile statului de drept, de o emigrare masivă încă a cetăţenilor români, în aceste ţări, de o infracţionalitate ridicată săvârşită de cetăţeni români în spaţiul lor teritorial şi aşteaptă ca România să ia nişte măsuri care să reducă această infracţionalitate, să nu fim printre primele locuri în traficul uman, în prostituţie, în furturi organizate de maşini, în furturi de carduri bancare şi aşa mai departe”, a declarat udemeristul.
Întrebat dacă în opinia sa, argumentele Finlandei stau în picioare, Gyorgy Frunda a răspuns: „Sunt argumente din punctul lor de vedere. În 2007 a fost o decizie politică şi ştim cu toţii că am fost acceptaţi în Uniunea Europeană, obligându-ne ca unele condiţii sau standarde minimale ale statutul de drept şi ale democraţiei să le îndeplinim după accederea noastră în Uniunea Europeană. Unele le-am îndeplinit, altele nu.
Este o formulare foarte directă făcută de către finlandezi, dureroasă, adevărată în bună parte şi cred că acest lucru trebuie să-l aibă în vedere în primul rând Parlamentul României, Guvernul României, să aducă modificările necesare. Şi acest lucru nu în special pentru finlandezi, olandezi sau alţi străini, ci pentru cetăţeanul român. Vă spun un lucru concret: predictibilitatea legilor sau a deciziilor instanţelor de judecată. În România nu vin mari investitori sau pleacă unul tocmai pentru că nu ştii ce va fi peste şase luni cu o lege. Nu ştiu dacă planul de afaceri pe care-l dezvoltă va fi viabil sau nu va fi viabil. Cred că trebuie să adoptăm legi predictibile. Nu-i acceptabil ca după 22 de ani să cârpim legile”.â
Întrebat care sunt cele şapte ţări despre care vorbea preşedintele Traian Băsescu, ţări care s-ar opune aderării României la Schengen, Gyorgy Frunda a arătat că „nu e bine să facem presupuneri şi să găsim duşmani închipuiţi”.
„Să fie clar, nici Germania, nici Olanda, nici Finlanda nu sunt duşmani ai României, sunt prieteni ai României, care acceptă mulţi cetăţeni români acolo, dar care în principiul lor de valori, nu găsesc elemente suficiente de garanţie din partea României, din partea nici unuia dintre Guvernele României din 2007, de când am intrat în UE şi până astăzi (…). După părerea mea, nu există un plan B. Acesta este singurul plan, trebuie să avem o politică externă mai elastică de discuţie a proiectelor de lege, de exemplu sau a deciziilor care se iau cu colegii din UE, în primul rând cu ţările care au suspiciuni sau semne de întrebare şi să le convingem de conduita noastră europeană”, a conchis consilierul premierului.