În opinia lui Gyorgy Frunda, preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia: „Suntem convinşi că tot comportamentul preşedintelui Băsescu a fost caracterizat prin nerespectarea Constituţiei, printr-o atitudine autoritară, iar firul roşu care străbate ambele mandate ale preşedintelui este interpretarea aceasta singulară, unipersonală a Constituţiei, fără a ţine cont de realitatea prevederilor actului fundamental al ţării. Pe fond, toţi colegii mei cu care am discutat sunt convinşi că preşedintele a încălcat grav şi repetat Constituţia României„.
Gyorgy Frunda spune însă, citat de RFI, că „unele măsuri luate de către USL, formale, care au ca finalitate asigurarea acestui demers politic sunt la limita constituţionalităţii, care ne fac să avem anumite dubii. Mi se pare că USL a deschis prea multe fronturi. Or când deschizi prea multe fronturi şi într-o luptă politică, e foarte greu să le câştigi pe toate. Doi: unele au fost precipitate. Trebuia aşteptat cu ele. Nu ştiu ce au avut de exemplu cu Institutul Naţional de Statistică, nu putea Institutul să facă nimic, putea aştepta„.
El a precizat că suspendarea sau înlocuirea preşedintelui Senatului este la limita constituţionalităţii
„Suspendarea sau înlocuirea preşedintelui Senatului e la limita constituţionalităţii şi a legii, pentru că iniţial, funcţia de preşedinte a aparţinut Partidului Social Democrat, deci pe interpretarea constituţională, tot ei aveau dreptul să iniţieze revocarea inclusiv a domnului Blaga, care a ocupat funcţia tot pentru faptul că PDL a trecut peste prevederea constituţională şi a pus în locul unui preşedinte pesedist un preşedinte pedelist„, continuă senatorul UDMR.
Gyorgy Frunda respinge comparaţia dintre România şi Ungaria lui Viktor Orban: „Situaţia e diferită: Orban, premierul ungar s-a manifestat astfel după alegerile parlamentare, când avea o majoritate stabilă de 66%, deci când avea în faţa lui patru ani stabili, iar USL-ul are patru luni instabile în faţa sa, până la alegerile parlamentare. Nu este aceeaşi situaţie, este complet diferită din punct de vedere politic. Această asemănare este exagerată!„.
El afirmă că nu există un risc real al suspendării din Consiliul European.
„Nu există un risc real în sensul acesta. Această decizie trebuie luată de către Parlamentul European. Or acolo, toţi parlamentarii ştiu că în fiecare ţară există lupte politice în ceea ce priveşte conducerea ţării. Nu uitaţi ce s-a întâmplat doar anul acesta cu Berlusconi în Italia, cu Sarkozy în Franţa şi nici în alte ţări, de exemplu în Ungaria, luptele politice nu sunt mai puţin intense decât în România. Deci este o declaraţie, care face parte din categoria acelora făcute la sugestia unor parlamentari din România, cred eu. Nu au o acoperire legală, care să ducă la suspendarea dreptului de vot al delegaţiei române, dar în mod cert provoacă valuri astăzi, când se hotărăşte suspendarea preşedintelui„, susţine Frunda.