Senatorul UDMR de Mureş Gyorgy Frunda a declarat, vineri, că, dacă va fi reales, se va preocupa de tot ce înseamnă „întărirea autorităţii statului”, prin elaborarea unor legi care să stopeze „disoluţia autorităţii”.
„În primul rând, aş întări autoritatea statului. În România, problema cea mare, una din problemele cele mai mari sau grave, este disoluţia autorităţii. Aceasta este reală. Uitaţi-vă la recentul scandal cu «naşii» trenurilor. Se reacţionează că: «Aceasta e stabilitatea României, că se iau cinci lei şpagă?». Da, aceasta este. Pentru că dacă iei cinci lei şpagă la CFR sau la avion, aceasta e percepţia generală. În 22 de ani am uitat să respectăm legile ţării, fiecare spune: «A furat celălalt, de ce să nu fur şi eu?». Deci tot ce înseamnă autoritate a statului, în primul rând în domeniul bugetar. Aş fi foarte ferm în această treabă. Plătirea impozitelor, începând de la producătorul agricol – simplu, pe pâine aş pune un timbru, să nu se poată fura, aş rezolva problema, nimeni nu mai poate fura. De la agricultură până la comerţ, pe toate proprietăţile restituite să se plătească un impozit mic. Un impozit mic, pe care să-l plătească toată lumea, pentru că atunci vom avea bani”, a spus Frunda.
Acesta a adăugat că i-ar „condamna la puşcărie pe toţi cei care au falsificat documentele pe baza cărora s-au câştigat proiecte europene”, pentru că, în perspectiva exerciţiului bugetar european 2014-2020, când „iarăşi vom avea 30-31 de miliarde de euro la dispoziţie, dar pe care va trebui să-i câştigăm”, este nevoie de un „exemplu, ca oamenii să nu mai facă acest lucru”.
„I-aş condamna la puşcărie pe toţi cei care au falsificat documentele pe baza cărora s-au câştigat proiecte europene. Aş da exemplu, ca oamenii să nu mai facă acest lucru. La nivel local, judeţean şi central aş angaja oameni de specialitate, tineri, pe care i-aş plăti mult mai bine, ca să facă proiecte corecte, fezabile şi câştigătoare. În domeniul bugetului de stat, aş limita numărul bugetarilor, dar i-aş plăti mult mai bine. Dacă vreau să am proiecte câştigătoare şi o administraţie de stat care să funcţioneze, atunci trebuie oamenii bine plătiţi, la fel ca în domeniul privat. Dacă e sub, dacă îi plătesc mai prost, normal că nu voi avea oameni de specialitate buni, vor merge în domeniul privat. Nu pot da o sumă, nu pot să spun să-i dai minim 2.000 de lei, pentru că aceasta întotdeauna depinde de puterea economică a ţării, înseamnă ce poate să-şi permită ţara. Dar în orice caz, să nu aibă mai puţin un om de specialitate în domeniul public decât în domeniul privat”, a precizat Frunda.