Senatorul UDMR crede că la Consiliul European extraordinar din noiembrie ar trebui să participe reprezentanţii Guvernului, dat fiind că vor fi discutate chestiuni legate de buget, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Senatorul a adăugat că decizia îi aparţine însă preşedintelui ţării, dat fiind că „există Constituţie şi există deciziile Curţii Constituţionale” care spun că preşedintele reprezintă România la acest nivel, dar îl poate delega pe premier.
„E o decizie pe care trebuie să o ia preşedintele republicii – sau merge el, sau îl împuterniceşte pe primul-ministru. Din câte am citit eu, el (Ponta – n.r.) a adresat această declaraţie preşedintelui, el încearcă să-l convingă, să-l determine pe preşedinte să-l împuternicească. Eu cred că pe tot ce e buget – şi bugetul înseamnă un proiect care este redactat de Guvern şi este aprobat de Parlament şi este executat, pe urmă, de către Guvern, iar – cred că într-adevăr la nivelul acesta reprezentanţii Guvernului ar trebui (să meargă)”, a spus Frunda.
În ceea ce priveşte presuspendarea în cazul unor programe europene, Frunda a arătat că acesta e un fenomen curent în toate ţările UE, însă se declară îngrijorat de posibilitatea ca aspectele care au dus la presuspendare să nu fie rezolvate în termenul fixat de două luni.
„Presuspendarea a existat, e un fenomen curent, are rol de prevenţie şi de corijare a greşelilor. Nu înseamnă că s-a falsificat ceva, înseamnă că s-a greşit aplicarea, uneori cu bună-credinţă. Şi din cele 27 de ţări (membre UE – n.r.), nu ştiu dacă există două-trei unde să nu fi existat o asemenea problemă. În foarte multe ţări a fost treaba aceasta şi de aceea e presuspendarea – că îţi acord un termen până la care să rezolvi problema”, a spus Frunda, adăugând că „nu e nicio problemă” că nu mai vin banii europeni în această perioadă.
El a spus că este îngrijorat însă de posibilitatea ca problemele care au dus la presuspendare să nu fie rezolvate în termenul fixat de două luni. „Rezolvă-ţi problema şi în luna a treia vin sumele pentru cele două luni (anterioare – n.r.), nu e o problemă. Eu am probleme cu cele două luni, pentru că e o perioadă electorală, iar accentele se pun pe altele. Dar sunt convins că problemele acestea se vor rezolva – şi fac abstracţie de partidul care conduce ţara. Cred că fiecare partid care ajunge la guvernare trebuie să aibă un program clar în acest sens şi trebuie să ajungi la un minim acceptat la nivel naţional, sub care să nu scazi, pentru ca să vină banii în România, în interes naţional, în interes comun. Acesta într-adevăr e interes naţional”, a conchis Frunda.
Premierul Victor Ponta a anunţat că îi va solicita preşedintelui Traian Băsescu să îi acorde mandatul, conform deciziei Curţii Constituţionale, de a reprezenta România la summit-ul extraordinar al UE pe tema bugetului pentru 2014-2020, având în vedere că acest subiect este „de competenţa Guvernului”.
Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, vinerea trecută, la Bruxelles, cu privire la faptul că premierul Ponta vrea delegare din partea şefului statului pentru participarea la următorul Consiliu European, el răspunzând: „Să ajungem până la următorul Consiliu. Îl aştept cu multă nerăbdare”.
La sfârşitul lunii iunie, Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.
CE precizează că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităților de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleași norme și standarde pentru toate statele membre.