Senatorul UDMR a declarat că, potrivit Constituţiei, votul este un drept, nu o obligaţie şi că el nu crede că adoptarea tacită în Senat a proiectului de lege care introduce votul obligatoriu va fi urmată de un vot „pentru”, în această legislatură, şi în Camera Deputaţilor.
„Orice încercare de a obliga pe cineva să voteze sau să sancţioneze (pe cineva) dacă nu votează este neconstituţională. Omul, cetăţeanul, are dreptul să nu meargă la vot şi această atitudine este tot o manifestare politică a dezamăgirii, a dezinteresului, a unei manifestări de respingere a clasei politice. Deci, este tot o manifestare politică. Acesta este adevărul”, a spus Frunda.
El a adăugat că în statele europene unde există, prin lege, votul obligatoriu, nu se aplică legea, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a spus, în mai multe rânduri, că nimeni nu poate fi obligat să voteze.
„În Europa cred că există două state unde mai există, cred că de prin anii ’50, dar nu aplică legea. Nu a fost abrogată legea, dar nu o aplică. CEDO s-a pronunţat consecvent şi repetat în sensul că nu poate fi obligat nimeni la vot, astfel încât această propunere este neconstituţională. Proiectul a trecut prin Senat pentru că nu am avut cvorum luni de zile, acesta este adevărul, şi avem câteva sute de legi acumulate care nu au fost dezbătute în plen. Soarta acestora atunci când prima cameră este Senatul este să treacă prin adoptare tacită, dar asta nu ca manifestare a voinţei politice, ci ca şi reglementare constituţională”, a spus Frunda.
El a afirmat că proiectul de lege nu poate trece de Camera Deputaţilor tot prin adoptare tacită, exprimându-şi îndoiala că acesta va fi adoptat în această legislatură şi de Camera Deputaţilor.
„În camera decizională, legea nu poate fi adoptată tacit. Până nu o adoptă camera decizională, nu devine lege, acolo nu există termen de adoptare. Eu nu văd mari şanse ca această lege să intre în discuţia Camerei Deputaţilor până în vară, iar din toamnă vor fi pregătiri pentru alegerile parlamentare, aşa că va rămâne probabil o lege pentru Parlamentul următor. În legislatura următoare poate fi susţinută doar dacă iniţiatorul va fi din nou parlamentar şi poate să ceară continuarea procesului legislativ. Dacă nu, se şterge. E o prostie, nu se poate. Există oameni care cer reintroducerea pedepsei cu moartea, şi sunt mulţi care vor treaba aceasta, şi totuşi nu se poate, pentru că nu rezolvă problema. Dar fiecare are dreptul să ceară ce vrea el şi apoi hotărăşte Parlamentul în înţelepciunea lui, cum se spune”, a adăugat Frunda.
Un proiect de lege, iniţiat de către parlamentarii Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu, care prevede „votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot” a trecut tacit de Senat. Forul decizional este însă Camera Deputaţilor.