„Frunza artificială” ar putea rezolva problema energiei prin fotosinteză VIDEO

Să ne imaginăm o frunză artificială capabilă de fotosinteză, care poate prelua lumina direct de la Soare şi care poate asigura necesarul de energie curată pentru casele şi mijloacele noastre de transport, conform unui material publicat de ABC News.
Cristina Dinu
04 iun. 2013, 05:59

Nu este vorba despre o idee care să ţină de viitorul îndepărtat. Acest concept este deja transpus în realitate şi un film documentar pe această temă a câştigat premiul juriului la GE Focus Forward Film Competition, scrie Agerpres.

Scurtmetrajul lui Jared P. Scott şi al lui Kelly Nyks, „The Artificial Leaf” (Frunza artificială) ne face cunoştinţă cu chimistul Daniel Nocera, inventatorul frunzei artificiale, un dispozitiv despre care el spune că poate oferi energia de care avem toţi nevoie.

„Realitatea este mai bizară decât ficţiunea”, a declarat Kelly Nyks, partener în cadrul PF Pictures pentru ABC News. „Mi se pare extraordinar faptul că Dan a aplicat această ştiinţă într-o modalitate în care poate rezolva problema energiei la scară planetară”, a mai adăugat el.

Frunza lui Nocera este pur şi simplu o suprafaţă din silicon acoperită cu catalizatori care se folosesc de lumina solară pentru a descompune moleculele de apă în elementele componente, oxigen şi hidrogen. „Nu face decât să imite fotosinteza”, susţine Nocera.

Gazele rezultate din descompunerea moleculelor de apă pot fi transformate în combustibil care poate produce energie în celulele de energie. Acest dispozitiv poate deja să fie folosit ca o alternativă la reţeaua centralizată de energie electrică.

La nivel mondial, peste 1,6 miliarde de oameni trăiesc fără să aibă acces la energie electrică, iar 2,6 milioane de oameni trăiesc fără să aibă acces la surse ecologice de combustibil pentru a-şi prepara hrana.

„Acesta este modelul: Vom avea un sistem energetic individualizat (…) Cu ajutorul acestor frunze care folosesc doar lumină şi apă putem să ne deconectăm de la reţeaua de energie electrică”, mai susţine Nocera.

Doar cu ajutorul frunzei artificiale, una sau două sticle de apă şi lumina solară sunt suficiente pentru a asigura necesarul energetic al unei case mici. Însă costurile sunt încă o problemă.

Frunza artificială este mai ieftină decât panourile solare, dar este totuşi destul de scumpă. Hidrogenul obţinut de la panouri solare şi o instalaţia de hidroliză are preţul de 7 dolari pe kilogram, în timp ce frunza artificială îl produce la preţul de 6,5 dolari pe kilogram.

Daniel Nocera caută modalităţi de a scădea preţul de producţie al hidrogenului, pentru ca dispozitivul său să fie disponibil unei categorii mai mari de oameni. Recent el a înlocuit cu succes catalizatorul din platină care produce hidrogen gazos cu un catalist mai ieftin dintr-un aliaj de nichel-molibdem-zinc. De asemenea, el caută şi modalităţi pentru a reduce cantitatea necesară de silicon.

Jared P. Scott şi Kelly Nyks şi-au exprimat speranţa că ‘frunza artificială’ va atrage atenţia publicului că există soluţii pentru rezolvarea problemei energetice.

„Noi facem filme pentru acţiune socială”, susţine şi Jared P. Scott. „Noi considerăm filmul drept un instrument pentru schimbare socială. Dacă se poate rezolva criza energetică, vom putea rezolva şi criza climatică, iar apoi vom rezolva şi criza apei, pentru ca la urmă să putem rezolva şi criza alimentară. Totul însă începe cu energia”, a mai precizat el pentru ABC News.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi răsfățate de soartă până pe 30 mai. Gemenii sunt plini de noroc
Capital.ro
Se înlocuiesc bancnotele. Banca Centrală a dat undă verde. Trebuie tipăriți banii noi
Playtech.ro
Alocaţia pentru copii în România, în 2025. Tipurile de ajutor de care mulţi nu au auzit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Gigi Becali, inadvertențe pe bandă rulantă legate de accidentul în care a făcut praf o mașină cu limuzina de jumătate de milion de euro
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Un imperiu măcinat de trădare. Serialul captivant de pe Netflix care dezvăluie secrete întunecate
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se scot plăcuțele de înmatriculare. Mașinile ce vor fi retrase automat din circulație. Nu poți contesta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Ajutor de la stat pentru pensionari: 530 lei în plus la pensie. Cine primește acești bani fără să fi cotizat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ