Nu este vorba despre o idee care să ţină de viitorul îndepărtat. Acest concept este deja transpus în realitate şi un film documentar pe această temă a câştigat premiul juriului la GE Focus Forward Film Competition, scrie Agerpres.
Scurtmetrajul lui Jared P. Scott şi al lui Kelly Nyks, „The Artificial Leaf” (Frunza artificială) ne face cunoştinţă cu chimistul Daniel Nocera, inventatorul frunzei artificiale, un dispozitiv despre care el spune că poate oferi energia de care avem toţi nevoie.
„Realitatea este mai bizară decât ficţiunea”, a declarat Kelly Nyks, partener în cadrul PF Pictures pentru ABC News. „Mi se pare extraordinar faptul că Dan a aplicat această ştiinţă într-o modalitate în care poate rezolva problema energiei la scară planetară”, a mai adăugat el.
Frunza lui Nocera este pur şi simplu o suprafaţă din silicon acoperită cu catalizatori care se folosesc de lumina solară pentru a descompune moleculele de apă în elementele componente, oxigen şi hidrogen. „Nu face decât să imite fotosinteza”, susţine Nocera.
Gazele rezultate din descompunerea moleculelor de apă pot fi transformate în combustibil care poate produce energie în celulele de energie. Acest dispozitiv poate deja să fie folosit ca o alternativă la reţeaua centralizată de energie electrică.
La nivel mondial, peste 1,6 miliarde de oameni trăiesc fără să aibă acces la energie electrică, iar 2,6 milioane de oameni trăiesc fără să aibă acces la surse ecologice de combustibil pentru a-şi prepara hrana.
„Acesta este modelul: Vom avea un sistem energetic individualizat (…) Cu ajutorul acestor frunze care folosesc doar lumină şi apă putem să ne deconectăm de la reţeaua de energie electrică”, mai susţine Nocera.
Doar cu ajutorul frunzei artificiale, una sau două sticle de apă şi lumina solară sunt suficiente pentru a asigura necesarul energetic al unei case mici. Însă costurile sunt încă o problemă.
Frunza artificială este mai ieftină decât panourile solare, dar este totuşi destul de scumpă. Hidrogenul obţinut de la panouri solare şi o instalaţia de hidroliză are preţul de 7 dolari pe kilogram, în timp ce frunza artificială îl produce la preţul de 6,5 dolari pe kilogram.
Daniel Nocera caută modalităţi de a scădea preţul de producţie al hidrogenului, pentru ca dispozitivul său să fie disponibil unei categorii mai mari de oameni. Recent el a înlocuit cu succes catalizatorul din platină care produce hidrogen gazos cu un catalist mai ieftin dintr-un aliaj de nichel-molibdem-zinc. De asemenea, el caută şi modalităţi pentru a reduce cantitatea necesară de silicon.
Jared P. Scott şi Kelly Nyks şi-au exprimat speranţa că ‘frunza artificială’ va atrage atenţia publicului că există soluţii pentru rezolvarea problemei energetice.
„Noi facem filme pentru acţiune socială”, susţine şi Jared P. Scott. „Noi considerăm filmul drept un instrument pentru schimbare socială. Dacă se poate rezolva criza energetică, vom putea rezolva şi criza climatică, iar apoi vom rezolva şi criza apei, pentru ca la urmă să putem rezolva şi criza alimentară. Totul însă începe cu energia”, a mai precizat el pentru ABC News.