Frunzăverde a subliniat că, după 22 de ani de democraţie, România trebuie să elaboreze şi să adopte o altă Constituţie.
„Principalele pasiuni dezlănţuite în aceste zile au fost legate de regionalizare. Cred, însă, că există şi o altă temă foarte importantă, aceea de a stabili foarte clar ce fel de republică va fi România, una parlamentară sau una prezidenţială, de a stabili clar responsabilităţile şi atribuţiile pe care le au instituţiile fundamentale ale statului, de a reîntări rolul Parlamentului, de a reconsacra Parlamentul ca pe cea mai puternică instituţie a statului. Sunt aspecte ale noii Constituţii, cel puţin la fel de importante ca şi regionalizarea”, a declarat, marţi, Sorin Frunzăverde, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa.
Referitor la regionalizare, Sorin Frunzăverde consideră că dezbaterea pe acest subiect s-a axat pe un element care, în opinia vicepreşedintele PNL, nu este atât de important, legat de locul unde va fi sediul capitalei regiunii respective.
„E clar că sediul capitalei nu va putea fi decât într-un singur oraş şi ca să risipesc anumite dubii, dacă Regiunea Vest va rămâne aşa cum e în prezent, formată din cele patru judeţe, Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, este normal ca sediul Consiliului Regional să fie la Timişoara”, explică Frunzăverde.
El consideră că iniţiativa lui Liviu Dragnea de a localiza alte instituţii de relevanţă regională, în celelalte capitale de judeţ, este binevenită, având în vedere că judeţele vor rămâne. Un exemplu în acest sens ar putea fi ca Romsilva să rămână la Reşiţa, pentru că judeţul Caraş-Severin are cel mai mare potenţial de masă lemnoasă din regiune. Iar acest demers este eminamente binevenit şi descentralizator, spune Sorin Frunzăverde.
„Pericolul, în procesul de regionalizare, poate apărea, însă, în faptul că ne grăbim. În primul rând, regiunile, unitatea administrativ-teritorială nu poate să apară, decât după ce apare noua Constituţie, care o consacră. Cred că ar fi o greşeală să grăbim acest demers, numind, în acest moment, nişte preşedinţi de Consilii regionale sau nişte preşedinţi de regiune, ori prefecţi de regiune. Toate acestea trebuie să se facă o dată cu alegerile locale din 2016. Elaborarea unei noi Constituţii nu este un lucru atât de uşor, încât să-l facem în câteva luni. Şi nu cred că există un preţ politic atât de mare, încât să grăbim acest demers şi să numim nouă şefi de regiuni. Ei trebuie aleşi”, a subliniat vicepreşedintele PNL.
În opinia lui Sorin Frunzăverde, primul demers de acest fel trebuie realizat prin alegere şi nu prin numire.
Pe de altă parte, regionalizarea efectivă se va realiza doar atunci când regiunile vor prelua din atribuţiile ministerelor şi când autorităţile de management responsabile cu derularea programelor europene vor exista la nivelul regiunilor şi nu la nivelul ministerelor, a afirmat Frunzăverde.