„Nu cred că responsabil de această situaţie neplăcută a fost Ministerul român de Externe, cred că practic nu au reuşit să comunice cu partenerii algerieni”, a afirmat Frunzăverde.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, duminică seară, că, din câte se pare, comunicarea statului algerian şi a armatei algeriene cu celelalte componente ale sistemului politic de securitate nu a fost una foarte bună în timpul atacului terorist. „Se pare că comunicarea statului algerian şi a armatei algeriene cu celelalte componente ale sistemului politic de securitate nu a fost una foarte bună şi încă un român a decedat”, a spus Duşa, într-o intervenţie televizată.
Problemele de comunicare apărute în criza din Algeria au fost invocate şi de ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Acesta a menţionat că statul algerian are „o anumită politică” în legătură cu terorismul, în sensul că nu negociază cu teroriştii, ci intervine.
Citeşte şi Mărturia cutremurătoare a unuia dintre românii care au scăpat din mâinile teroriştilor din Algeria
Corlăţean a spus că autorităţile române ar fi putut gestiona altfel situaţia în cazul celui de-al doilea cetăţean român mort în Algeria dacă ar fi fost informate că acesta avea o problemă de sănătate „serioasă”, care îi punea viaţa în pericol.
Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat.
Citeşte şi Unul dintre românii care au scăpat din infernul algerian se întoarce acasă
Sâmbătă, premierul Victor Ponta şi ministrul Titus Corlăţean au anunţat că un român a fost ucis în Algeria, în timp ce alţi patru au supravieţuit şi sunt în siguranţă. Premierul spunea că trei dintre cetăţenii români sunt în custodia autorităţilor române şi, în cel mai scurt timp, vor ajunge în ţară, iar al patrulea urmează să fie preluat de autorităţile române şi, ulterior, va urma aceeaşi procedură. Toaodată, Titus Corlăţean anunţase că operaţiunea din Algeria s-a încheiat.
Duminică după-amiază, reprezentanţii MAE au anunţat că un al doilea cetăţean român a decedat în urma conflictului terorist din Algeria. Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a precizat că bărbatul fusese grav rănit şi a murit la spital.
Armata algeriană a lansat, joi după-amiază, un asalt asupra instalaţiei de exploatarea gazelor unde fuseseră luaţi ostatici. Agenţia algeriană APS afirma, iniţial, că asaltul a permis eliberarea câtorva sute de persoane, inclusiv străini. Algerul anunţa „din nefericire, câţiva morţi şi răniţi”.
La rândul lor, islamiştii, citaţi de agenţia mauritană ANI, au evocat aproape 50 de morţi, 34 de ostatici şi 15 răpitori. Algerul a justificat recurgerea la forţă explicând că islamiştii voiau „să părăsească Algeria luând cu ei ostatici străini”.
Forţele speciale algeriene au lansat, sâmbătă, asaltul final asupra instalaţiei în care au fost deţinuţi cei şapte ostatici. „Armata algeriană a împuşcat 11 terorişti, iar grupul terorist a asasinat şapte ostatici străini”, a anunţat televiziunea de stat.
Între 25 şi 27 de ostatici străini şi algerieni ar fi murit începând de miercuri.