„Unii și-au dorit foarte mult o descentralizare a sistemului de învățământ preuniversitar. Această descentralizare a impus din start ca toate unitățile, toate clădirile, să treacă în proprietatea autorităților locale. În momentul în care ți-ai dorit și acest lucru s-a și întâmplat, ca proprietar ești obligat să obții toate autorizațiile necesare pentru buna funcționare a acestora. Știu că unii încearcă în momentul de față să treacă întreaga responsabilitate în sarcina directorilor unităților de învățământ. Este o mare greșeală”, a declarat, pentru Agerpres, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
El a precizat că un director al unei unități de învățământ are alte preocupări și că ar fi „aberant” să își imagineze cineva că cele 93% dintre unitățile de învățământ fără o astfel de autorizație vor fi închise.
„Un director are alte preocupări la nivelul unei unități de învățământ preuniversitar, trebuie să își facă și obligația de catedră, să participe și la toate comenzile pe care le primește din partea inspectoratelor școlare și a Ministerului Educației. Atunci ne punem întrebarea: Oare autoritățile locale ce păzesc? Cred că este aberant să își imagineze cineva că în momentul de față închidem 93% din unitățile de învățământ pre-universitar. Ce facem? Stopăm toate activitatea în învățământ ca să rezolvăm problema autorizațiilor?”, a spus președintele FSE Spiru Haret.
De asemenea, acesta a menționat că există oricând riscul declanșării unui incendiu, care cu greu poate fi prevenit în unitățile de învățământ pre-universitar.
„Declarația (premierului interimar Sorin Cîmpeanu n.r.) atrage atenția asupra unei probleme în privința căreia nu s-a sesizat nimeni. A trebuit să se întâmple o nenorocire ca să constatăm că peste 93% dintre unitățile de învățământ preuniversitar din România nu au autorizație din partea ISU și a pompierilor. Există oricând riscul declanșării unui incendiu care cu greu poate fi prevenit în unitățile de învățământ preuniversitar”, a explicat Nistor.
Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a afirmat sâmbătă că din cele 19.000 de școli din România doar 7% au autorizație cu privire la protecția contra incendiilor.
„Pe baza principiului pe care l-am anunțat deja, al transparenței, pentru că nerecunoașterea problemelor nu înseamnă rezolvarea lor, vă răspund și în calitatea pe care o am încă de deținător al portofoliului de la educație: din cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizație (…), cu privire la protecție contra incendiilor (…) 1.295 de școli mai exact”, a spus Cîmpeanu, sâmbătă, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, la întrebarea câte școli și grădinițe din București și din țară au avize de la ISU.
Cîmpeanu a explicat că procedura de autorizare pentru pază și securitate contra incendiilor „nu este nici simplă, nici rapidă și nici ieftină”.
„S-a ajuns în timp prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă și nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestați. Are costuri ce se situează între 10, 12 — 15.000 de euro și durată de realizare de 6,7,8,12 luni în funcție de complexitatea fiecărei clădiri, fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat și o atenție insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect”, a spus Cîmpeanu, întrebat cum explică acest lucru.
Citeşte şi Anunţ-şoc al premierului Sorin Cîmpeanu: Doar 7 la sută din şcoli au autorizaţie de la pompieri