„Această plimbare a lucrărilor elevilor dintr-un județ în altul ne arată lipsa de încredere a Ministerului Educației și Cercetării Științifice în personalul din sistem și poate conduce la o bulversare a calendarului, deoarece numărul de oameni angrenați în procesul de corectare a lucrărilor este diferit de la un județ la altul. Este o pierdere de timp și de bani, bani care ar fi putut fi acordați examinatorilor. În loc să caute soluții numai pentru prevenirea ipoteticelor fapte de corupție, MECS ar fi trebuit să ia măsuri concrete pentru protejarea fizică a persoanelor implicate în acest examen. Cazurile în care colegii noștri sunt amenințați și chiar agresați, verbal sau fizic, sunt din ce în ce mai numeroase„, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE ‘Spiru Haret’, potrivit Agerpres.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat, marți, că lucrările de la probele scrise ale examenului de bacalaureat susținute într-un județ vor fi corectate în alt județ.
„Pentru lucrările scrise ne gândim la un sistem pentru a înlătura orice fel de suspiciuni. Ne gândim ca lucrările să fie corectate dintr-un județ în alt județ. Această alegere a județului în care să se corecteze lucrările să fie făcută într-un proces de selectare transparent, pe de o parte, aleator, pe de altă parte. Asta nu este foarte ușor din punct de vedere tehnic. În cursul zilei de astăzi perfectăm procedura care va trebui să facă obiectul unui ordin de ministru. Există această intenție fără a însemna că acest lucru înseamnă o lipsă de încredere în sistem. Această procedură se va aplica în acest bacalaureat„, a explicat ministrul.
CITEŞTE ŞI BACALAUREAT 2015. Schimbare importantă de ULTIMĂ ORĂ anunţată de ministrul Educaţiei
Pe de altă parte, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) susține propunerea conducerii Ministerului Educației și Cercetării Științifice, de schimbare a modalității de corectare a lucrărilor de la examenul de bacalaureat.
„Conform unei declarații făcute de domnul Vasile Șalaru, secretar de stat pe probleme de învățământ preuniversitar în cadrul ministerului, lucrările scrise ale celor care susțin examenul de bacalaureat ar putea fi strânse la nivelul centrului județean și trimise apoi, într-un alt județ, cu angajații Jandarmeriei. Această procedură este întâlnită și la examenul de titularizare al profesorilor. Noutatea constă și în faptul că se propune să aibă loc o tragere la sorți pentru repartizarea lucrărilor, astfel încât să nu se știe dinainte județul unde vor ajunge lucrările pentru a fi corectate„, afirmă FSLI, într-un comunicat.