“Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia tuturor instituţiilor statului responsabile cu buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ din unităţile de învăţământ din România că riscăm să ajungem într-un blocaj! Explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe şcoli din România ne aduce în faţa unei situaţii pe care guvernanţii ar fi trebuit să o anticipeze: şcolile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roşu, respectiv în mediul online. Din păcate, însă nici la această oră, după prima săptămână din noul an şcolar, unităţile de învăţământ nu au fost dotate cu infrastructura necesară: lipsesc din multe localităţi tabletele pentru elevi şi cadre didactice, precum şi conexiunea la internet a şcolilor. În aceste condiţii cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educaţie”, potrivit comunicatului remis de FSLI.
Organizaţia sindicală a profesorilor apreciază că sute de mii de elevi sunt în pericol să nu poată participa la cursurile online.
“Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că în absenţa unui program naţional guvernamental, prin care să se asigure echipamente elevilor şi cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participe la şcoala online. Speranţa că autorităţile locale vor asigura aceste echipamente este deşartă, pentru că puţine sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unităţile de învăţământ să facă proiecte, prin care să achiziţioneze echipamente, este şi ea utopică. Atragem atenţia şi asupra faptului că în alte ţări, precum Germania, cursurile au fost realuate în condiţii bune, datorită aplicării unui sistem de testare COVID-19 la nivelul unităţilor de învăţământ. În acest fel au fost depistate cazurile de persoane bolnave şi izolate de restul populaţiei şcolare”, se precizează în comunicatul FSLI.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită implicarea Guvernului pentru rezolvarea scăpărilor legislative din cauza cărora profesorii şi elevii pot deveni victime ale coronavirusului.
Trei cadre didactice şi nouă elevi din învăţământul preuniversitar din judeţul Cluj sunt infectaţi cu COVID – 19 după prima săptămâna de şcoală.
Epidemie de Covid-19 într-o şcoală din Cluj. Mai mulţi elevi şi profesori, infectaţi cu noul coronavirus. Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a declarat pentru MEDIAFAX că cei infectaţi sunt internaţi în spital.
”Avem 3 cadre didactice şi 9 elevi infectaţi cu COVID şi sunt în spital. DSP Cluj a declanşat anchete epidemiologice în aceste cazuri”, a spus Abrudean.
La nivelul judeţul Cluj, sunt nouă şcoli în care cursurile au loc online, după scenariul roşu. Încă 12 unităţi de învăţământ din România au trecut vineri în scenariul roşu. Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a anunţat vineri că 312 unităţi fac cursuri exclusiv online, faţă de 300 câte erau înregistrate joi.
Până în prezent se cunosc cazurile a doi elevi îmbolnăviţi cu Covid-19, unul de la Colegiul Gheorghe Şincai din Capitală şi celălalt de la o şcoală din Galaţi.
Nouă cadre didactice, doi elevi, un angajat de la o creşă de stat şi o asistentă de la o grădiniţă privată, se numără printre persoanele confirmate cu COVID-19, anunţă autorităţile din acest judeţ. Cu opt infectări raportate sâmbătă, Bistriţa Năsăud se numără printre judeţele cu cel mai mic număr de bolnavi de COVID-19.
Potrivit datelor furnizate de Prefectura judeţului Bistriţa Năsăud, printre persoanele confirmate cu coronavirus se află şi nouă cadre didactice, dintre care patru au fost externate la cerere, precum şi doi elevi, un angajat de la o creşă de stat, o asistentă medicală de la o grădiniţă privată, şi un angajat al DGASPC Bistriţa-Năsăud, de la o casă de tip familial, dar şi un asistent social de la un alt centru de asistenţă pentru vârstnici.
De la începutul pandemiei cauzate de noul coronavirus la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost înregistrate 1.381 de infectări şi 99 decese.
„Până în prezent, 67 cadre medicale (18 medici, 49 asistenţi) şi 35 persoane parte din personalul auxiliar (infirmiere, brancardieri) şi un angajat din cadrul personalului suport au fost confirmate cu boala provocată de noul coronavirus. Dintre acestea, 92 au fost externate”, transmit autorităţile judeţene.
Cazuri de îmbolnăvire au fost semnalate de asemenea la primării, unde 15 persoane au fost infectate la Poliţia judeţeană unde 15 poliţişti au fost diagnosticaţi, la Jandarmeria din judeţ, la ISU Bistriţa Năsăud, la Administraţia Finanţelor Publice şi la Casa de Asigurări de Sănătate.
Totodată, 93 persoane confirmate cu COVID-19 sunt angajaţi ai unor agenţi economici din judeţ. Dintre acestea, 50 au fost externate, iar şapte dintre cei infectaţi sunt pacienţi ai unui centru de dializă din judeţ, şase dintre aceştia fiind externaţi.
Cazuri de infectări au fost semnalate şi în mai multe centre sociale sau de vârstnici, unde mai mulţi beneficiari au decedat din cauze asociate noului coronavirus.
Judeţul Bistriţa Năsăud a raportat, sâmbătă, opt cazuri de noi infectări cu SARS-CoV-2.