„După 20 de ani de fărâmiţare a patrimoniului agricol, trebuie să vedem că Ceauşescu n-a fost tâmpit cu asocierea în cooperativă şi că fără asociere irosim potenţial agricol. Fără asocierea fermierilor nu putem spera la performanţă în agricultură”, a declarat Fuia pentru Mediafax.
El a amintit că România are 1.048.000 de exploataţii subvenţionate, din care 978.000 sunt parcele mai mici de 10 hectare fiecare.
„Asta este risipa prin fărâmiţare. Am discutat un proiect pilot cu sprijin nemţesc de asociere a micilor fermieri în cooperative, pe care să-l implementam din acest an în 2-3 judeţe şi unde colegii nemţi, care la rândul lor au o mare experienţă pe asociere, s-au oferit să ne ajute cu know-how”, a arătat ministrul.
Proiectul presupune un plan de promovare a asocierii. Avantajele sunt, potrivit lui Fuia, reducerea costurilor de producţie, creşterea şanselor pentru contractarea unui credit bancar şi pentru a obţine finanţare nerambursabilă din fonduri europene, creşterea competivităţii prin acces mai uşor la tehnologie şi îmbunătăţirea comunicării între fermieri.
„Dacă s-ar pune pe picioare aceste forme asociative, cooperatiste, o parte dintre cei care muncesc în străinatate ar reveni acasă să facă bani în agricultură în Romania, nu prin ţări străine, şi ar veni şi mulţi din oraşe. Românii trebuie să îşi vindece traumele istorice şi să privească cu încredere spre viitor”, a spus ministrul.
El crede că, pentru a fructifica potenţialul, România trebuie să se rupă de agricultura de subzistenţă şi să treacă la agricultura de mare productivitate.
„Şi aici, cred deja că România are nevoie de o rupere de ritm, de nişte măsuri şoc pentru modernizarea agriculturii, care să schimbe şi sistemul, şi mentalităţi înţepenite. Politica agricolă este cea mai integrată la nivel european şi fără un sprint-şoc nu devenim o agricultură europeană mai repede, ci doar ne rugăm la Dumnezeu pentru câte un an cu vreme bună”, a continuat Fuia.
Ministrul a mai spus că pe lângă accelerarea asocierii fermierilor, este necesară impulsionarea exporturilor prin integrarea producţiei agricole şi a sectorului zootehnic, dezvoltarea economiei rurale generatoare de locuri de muncă şi creşterea absorbţiei fondurilor europene.