Florin Mihălţan a explicat pentru CSID cum afectează plămânii fumatul şi cum îi vulnerabilizează în faţa virusurilor de tot felul.
Veste TERIBILĂ de la un celebru virusolog german. Toate predicţiile pentru 2020 sunt date peste cap
„Fumul de ţigară la temperaturi de 70 de grade induce la intrare o reacţie de apărare la nivelul arborelui traheo bronşic cu inflamaţie, exsudaţie, hipersecreţie, tuse. Se dezorganizează bariera de apărare constituită de cilii vibratili de pe suprafaţa mucoasei bronşice care nu mai reuşesc să elimine surplusul de spută.
În acelaşi timp, reacţionează şi anumite celule ca de exemplu macrofagele iar globulele roşii trebuie să fie mai multe pentru a duce mai mult oxigen tuturor organelor. Mai există un efect direct de distrugere a pereţilor aflaţi între alveole şi astfel apar bulele de emfizem.
Nu în ultimul rând, se scade capacitatea de apărare a organismului, imunitatea şi creşte riscul de infecţii. Progresiv, pacienţii pierd din funcţia respiratorie şi se ajunge la gâfâială progresivă până când aceşti bolnavi necesită oxigen suplimentar sau asistare pe ventilator. Să nu uităm că prin cele 60 de substanţe carcinogenetice (inducătoare de cancer) se crează posibilitatea de înmulţire necontrolată a celulelor predispuse spre a forma o tumoră pulmonară”, a spus prof. dr. Florin Mihălţan.
Medicul are şi câteva sfaturi pentru fumători în contextul pandemiei de coronavirus.
„S-au lansat în presa internaţională şi locală nişte fake news uri legate de protecţia indusă de fumat faţă de coronavirus. În China, predispuşi la boli severe printre alte cauze s-au regăsit fumătorii. Cauzele sunt aceleaşi ca pentru orice infecţie că este bacteriană sau virală. Există o predispoziţie a fumătorilor de a face astfel de infecţii mai repde din cauza deficitului de apărare. Acest deficit creează nu doar un risc de boală crescut, dar induce în acelaşi timp o întârziere, o prelungire până la momentul vindecării”, a precizat Florin Mihălţan.