La nivel mondial sunt 1,1 miliarde de fumători, ceea ce înseamnă că unu din cinci oameni cu vârsta de peste 15 ani este fumător, potrivit estimărilor celor două instituţii.
„Numărul deceselor provocate de tutun este preconizat să crească de la aproximativ şase milioane pe an în prezent la aproximativ opt milioane pe an în 2030 şi peste 80% din aceste decese vor avea loc în ţările cu venituri mici şi medii”, se arată în studiul OMS.
Raportul recomandă ţărilor să majoreze taxele şi preţurile la ţigări şi să introducă politici comprehensive de interzicere a fumatului. Dacă fiecare ţară ar majora taxele pentru vânzările de ţigarete cu 0,80 dolari pentru fiecare pachet, veniturile anuale ale guvernelor ar creşte cu 140 miliarde de dolari. Aceasta ar reduce prevalenţa fumatului şi ar reduce cu 66 de milioane numărul de fumători.
Cu toate acestea, OMS subliniază că multe ţări nu utilizează în mod adecvat taxele pe ţigări, în condiţiile în care mai puţin de 0,4% din sumele rezultate de pe urma acestor taxe sunt utilizate pentru finanţarea măsurilor anti-fumat, scrie economica.net.