Parlamentul britanic a început dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat. Dacă va fi adoptată legea va prevede interzicerea vânzării de ţigări către orice persoană născută după 1 ianuarie 2009, pentru a crea astfel prima generaţie fără tutun din Marea Britanie, informează Agerpres.
Obiectivul proiectului de lege este a face progresiv Regatul Unit un stat fără tutun. Astfel, dacă proiectul de lege va fi votat, un tânăr care are astăzi mai puţin de 15 ani nu îşi va mai putea cumpăra niciodată legal o ţigară pe teritoriul acestei ţări.
„Prea mulţi oameni cunosc pe cineva a cărui viaţă a fost curmată tragic sau schimbată în mod ireversibil din cauza tabagismului, care, în pofida progreselor semnificative, rămâne principala cauză de mortalitate evitabilă în Regatul Unit”, a transmis ministrul sănătăţii Victoria Atkins.
În Marea Britanie, vârsta legală pentru achiziţia de ţigări este în prezent de 18 ani, iar tabagismul este responsabil pentru circa 80.000 de decese pe an, potrivit guvernului. Acesta costă serviciul de sănătate public, respectiv NHS, şi economia britanică, circa 17 miliarde de lire sterline pe an (19,9 miliarde de euro).
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a anunțat acest proiect în octombrie, în timpul congresului Partidului Conservator. Mai mulți parlamentari din acest partid au anunţat la scurt timp că vor vota împotriva acestui text, calificat drept „anticonservator” de Liz Truss.
Boris Johnson, fostul premier al Marii Britanii, a criticat, de asemenea, proiectul, spunând că este „pur şi simplu o nebunie” pentru partidul lui Winston Churchill să vrea să interzică „trabucurile”. Cu toate acestea, Rishi Sunak ar putea conta pe sprijinul Partidului Laburist pentru a face să fie votat acest text.
Mai mulți medici au îndemnat parlamentarii să voteze în favoarea acestui proiect.
Consiliul municipal din Torino, Italia, a aprobat un regulament care interzice fumatul în aer liber pe o rază de cinci metri de o altă persoană, cu excepţia cazului în care aceasta îşi dă acordul în acest sens.
„Este o chestiune de respect faţă de cei care nu fumează şi este, de asemenea, o modalitate de a promova o cultură a respectului reciproc. Torino nu este primul oraş care adoptă o asemenea iniţiativă şi cred că şi alţii vor urma acest exemplu”, a declarat primarul orașului.