Funcţionari şi experţi de la APDRP Iaşi, trimişi în judecată pentru fraude cu fonduri europene

Administratori de firme, funcţionari de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Iaşi şi Inspectoratul Judeţean în Construcţii Iaşi, un fost primar şi un consilier judeţean au fost trimişi în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene.
Iulian Tudor
12 dec. 2014, 09:18
Funcţionari şi experţi de la APDRP Iaşi, trimişi în judecată pentru fraude cu fonduri europene

Potrivit DNA, au fost trimişi în judecată Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa la data faptelor; Dorinel Modreanu şi Gabriela Pavel, reprezentanţi ai SC Europroiect SRL Focşani; Liliana Raşcovici, Leonard Trufanda, Gabriela Bălan, Maricela Coneac, Mariana Berheci, Florin Melniciuc şi Adrian Cotigă, membri ai comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiţie „Modernizarea drumului comunal DC 49 Schitu Hadâmbului – Ursita – Mironeasa”, scrie Agerpres.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Ciprian Safir şi Costică Pozner Luca, administrator, respectiv director la SC Conbetas SRL Vaslui; Carmen Muşat, expert în cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Iaşi.

În judecată au fost trimişi şi mai mulţi experţi de la APDRP Iaşi: Dumitru Uzuru, Doroftei Boca, Eugeniu Isbaşa, precum şi Gheorghe Pădure (funcţionar) şi Liviu Gabriel Bulgaru, consilier judeţean şi director în cadrul APFRP Iaşi la data faptelor (în prezent suspendat).

Anchetatorii susţin că, la data de 28 martie 2008, comuna Mironeasa, prin reprezentantul său legal, a depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit laşi, o cerere prin care a solicitat acordarea unei finanţări comunitare nerambursabile, pentru implementarea proiectului intitulat „Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadâmbu – Ursita – Mironeasa şi achiziţionare utilaje şi echipamente pentru servicii publice”.

Conform cererii de finanţare, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei.

Potrivit cererii de finanţare, proiectul avea ca obiective modernizarea drumului comunal DC 49, format din 4 tronsoane cu o lungime totală de 9,88 km precum şi achiziţionarea următoarelor utilaje: un autogreder complet echipat, un tractor transport, o remorcă basculabilă şi o cisternă apă cu pompă.

În data de 11 septembrie 2008, a fost încheiat contractul pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, între APDRP şi comuna Mironeasa, în calitate de beneficiar.

Ulterior, la data de 25 octombrie 2011, acest contract a fost atribuit firmei SC Conbetas SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773 lei.

Observând faptul că lucrările de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de către Conbetas SRL până la data expirării termenului de implementare a proiectului, respectiv 11 iunie 2012, fiind inevitabilă (în mod legal) rezilierea contractului şi recuperarea finanţării, Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa, a determinat recepţionarea lucrărilor, fără ca acestea să fie executate integral.

În acest sens, ea a întocmit, respectiv a determinat întocmirea mai multor înscrisuri false, după care a depus la autoritatea contractantă cererea ultimei tranşe de plată, în valoare de 1.826.825 lei.

În ziua de 15 iunie 2012, Dumitru Uzuru, în calitate de reprezentant al APDRP Iaşi, a luat cunoştinţă despre faptul că lucrările erau departe de a fi finalizate, vizualizând personal locul execuţiei acestora, împreună cu echipa de cercetare la faţa locului.

După ce a revenit la sediul instituţiei, el i-a informat verbal pe experţii APDRP Iaşi despre cele constatate, fără să întocmească vreo informare scrisă şi nici nu a semnalat suspiciunea de fraudă.

Ulterior, deşi reprezentanţii beneficiarului finanţării europene au depus alte documente, care atestau că lucrările de reabilitare a drumului fuseseră finalizate după expirarea termenului de implementare a proiectului, aceştia au întocmit documente în care erau atestate menţiuni necorespunzătoare referitoare la stadiul proiectului, omiţând să menţioneze faptul că proiectul nu fusese integral realizat în termenul contractual, că beneficiarul depusese documente false pentru a ascunde acest lucru şi pentru a obţine fără drept ultima tranşă a finanţării.

De asemenea, aceştia nu au luat nicio măsură pentru semnalarea fraudei, înlesnind, cu ştiinţă, obţinerea fără drept a ultimei tranşe a finanţării nerambursabile.

Urmarea acestor acţiuni a fost obţinerea fără drept, de către comuna Mironeasa, a sumei de 1.810.179 lei, din care 1.448.143 lei din bugetul UE şi 362.035,92 lei din bugetul naţional.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Iaşi.

Citeşte şi PERCHEZIŢII la CNADNR. Sunt vizaţi mai mulţi şefi din instituţie

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Bancnotele pentru care riști să ajungi la închisoare. Mare atenție când mergi la cumpărături!
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Se apropie sfârșitul lui Georgescu? Înregistrări compromițătoare
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
BREAKING | Soțul Georgianei Lobonț, condamnat la închisoare! Judecătorilor nu le-a venit să creadă ce aud! Ce infracțiune gravă a recunoscut că a comis
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Iranul își fortifică apărarea în fața eventualelor atacuri ale SUA și Israelului
MediaFlux
RĂSTURNARE privind PREZIDENȚIALELE! Viitorul președinte al ROMÂNIEI (ULTIMUL SONDAJ)
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar