Funcţionarii din administraţia publică locală pot beneficia de majorări salariale de luna viitoare

Funcționarii din administrația publică locală pot beneficia de salarii majorate chiar de luna viitoare. Totul depinde de consiliile locale și județene.
Filip Stan
09 iun. 2017, 09:51
Funcţionarii din administraţia publică locală pot beneficia de majorări salariale de luna viitoare

O prevedere din legea salarizarii permite ca veniturile functionarilor publici sa fie stabilite prin hotarari locale, transmite România TV. Astfel angajatii din administratia publica locala ar putea primi salarii marite chiar de luna viitoare.

Precizările ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu

Câteva date despre legea salarizării și răspunsuri la întrebări frecvente:
1. Legea respecta programul de guvernare cu 56 la suta creșteri salariale, pe medie, pana in 2020.
2. Anvelopa bugetară, pana in anul 2020, care se adaugă la cei 68 de miliarde in plata la nivelul anului 2017, e 32 mld, iar pana in 2022 e 43 mld.
3. Creșterile cele mai mari sunt in baza de jos a piramidei salariale unde ajung și la 300 la suta in apărare. Aproximativ 60 la suta dintre bugetari vor avea salarii duble. La mai puțin de 3 la suta scad, pentru ca erau atât de mari încât dacă nu se tăiau, dezechilibrele nu se corectau nici in 2022.
4. Legea se aplica de la 1 Iulie, nu de la 1 Ianuarie 2018 cum afirma unii lideri de sindicat. Anul acesta se aplica administrației locale, salariile fiind aprobate in consiliile locale și județene.
5. Nu toate salariile demnitarilor cresc. La miniștri, conducerea parlamentului, președinte, consilieri miniștri etc. scad.
6. NU primarii și președinții de CJ aproba salariile, ci consiliile. Consiliile aproba întregul buget, iar pana acum doar salarizarea era impusă de lege, nu prin hotărâre. E primul pas spre descentralizarea reala. Organizațiile din administrație au aprobat in unanimitate acest text de lege, deși au și primari sau președinți de CJ liberali.
7. Exista o grila și la administrație, dar fără cuantum. Nu se poate plati secretara mai mult decât juristul pentru ca grila stabilește o ierarhie. Cu certitudine nu se poate depăși salariul viceprimarului sau vicepreședintelui CJ, după caz.
8. Salariile cresc semnificativ, dar cei cărora le scad sau unii lideri de sindicat sunt mai vocali. Desigur, când s-au tăiat salariile cu 25 la suta erau foarte liniștiti…
9. S-au spus multe minciuni. Ca salariile celor cu funcții de conducere sunt mai mici decât la ceilalți. Nu e cazul decât la unele spitale, la ai căror directori, dacă se mai mareau, treceau peste președintele României. Ca infirmiera e egala cu consilierul din minister (de la dl. Hosu citire). E dublu consilierul. Multe minciuni…
10. Raportul e de 1 la 12, fata de 1 la 15 cum era pana azi, sau de 1 la 13 cum anunțau liberalii ca ar vrea sa facă legea. Nu au făcut-o , deși au anunțat ca la 1 Martie o introduc in parlament.
11. Anul acesta s-au făcut deja majorări salariale in cuantum de 6 miliarde lei: in educație, sănătate, administrație, cultura, agenții de mediu, OPC, IMM etc. Deci, a spune ca doar la demnitari creste de la 1 Iulie e minciuna. De fapt, la ceilalți au crescut înainte de 1 Iulie prin ordonanțe de urgentă.
12. Se mai fac majorări salariale și săptămâna viitoare, la categorii care au rămas fără creșteri anul acesta, pe o ordonanța care e la Camera Deputaților. In legea salarizării se prevede ca anul viitor creșterea e de 25 la suta la toți bugetarii, de la 1 Ianuarie, inclusiv la sănătate și educație.
13. De la 1 Martie, cresc in continuare salariile celor din educație, pana la limita de 50 la suta și in sănătate unde se urca direct pe grila din 2022. De ce au fost amânați pana in martie? Pentru ca au fost multe amendamente de creștere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia sa respectam anvelopa de 32 mld pana in 2020. După calcule, aceasta a fost decizia.
14. Anul acesta se dau in continuare tichete de masa și vaucerul de vacanța, care au aplicativitate pana anul viitor. De exemplu, voucherul de vacanța dat anul acesta va putea fi folosit pana in Septembrie 2018. De anul viitor, din Decembrie, se da in bani, in sporuri salariale, contravaloarea vaucerului și a doua norme de hrana, acestea totalizând încă trei salarii minime pe economie.
15. Vechimea (gradațiile) se aplica separat de ceea ce apare in grila, iar la suma care totalizează salariul plus vechimea se aplica sporurile, ceea ce presupune o creștere a venitului. Niciun spor nu s-a tăiat. Dimpotrivă, au fost adăugate la sănătate, apărare, ordine publica etc.
16. Au fost corectate prin ordonanțe de urgentă disfuncțiile din apărare-ordine publica. De exemplu, solda de funcție a crescut la nivelul salariului minim, iar sporurile au crescut procentual cu aceasta, deci nu mai sunt la nivelul anului 2009, prin ordonanța de urgentă aflată in vigoare de luna aceasta, iar sistemul de acordare a gradațiilor din aceasta familie ocupationala s-a modificat prin legea salarizării. Deja, venitul soldaților și polițiștilor va creste și vor vedea luna viitoare.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Capital.ro
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Tradiții de lăsata secului. Ce trebuie să facă fetele nemăritate
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
Cine sunt pensionarii care iau 1.800 lei în plus la pensie în decembrie. Ministrul Muncii a făcut anunțul
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Mașinile interzise de la circulație. Decizie în România de vineri, 15 noiembrie, ora 10:00
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Replici memorabile din dezbaterile electorale televizate din România
MediaFlux
TRUMP schimbă TOTUL legat de RĂZBOI! PUTIN a făcut ANUNȚUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei