Textul decretului anunţă că funcţionarii nu au voie să accepte cadourile care nu sunt prevăzute de legislaţia rusă. De asemenea, ei trebuie să anunţe în termen de trei zile toate cadourile pe care le-au primit în perioada exercitării activităţii şi să prezinte informaţii despre valoarea acestora, în baza unor bonuri de casă sau facturi.
În cazul în care cadoul costă peste 66 de euro sau funcţionarul nu este în măsură să-i stabilească valoarea, acesta va fi transmis „responsabilului din cadrul unei organizaţii competente„. Valoarea cadoului va fi stabilită în conformitate cu preţul acestuia pe piaţă sau a „unui bun similar, în condiţii comparabile, cu ajutorul unei comisii sau unui organ colectiv, în caz de necesitate”. Dacă preţul cadoului este sub 66 de euro, acesta va fi înapoiat funcţionarului, iar, în caz contrar, va intra în registrul bunurilor federale sau regionale.
Decretul permite, totuşi, posibilitatea răscumpărării cadoului de către funcţionarul care l-a primit. În caz de refuz, statul are dreptul de a-l vinde sau de a-l transmite unei asociaţii de caritate. Banii obţinuţi în urma comercializării cadourilor vor fi vărsaţi în bugetul federal.
Obiectele pentru birou, florile şi decoraţille nu sunt considerate cadouri, precizează decretul.
„Încălcarea regulilor (…) trebuie pedepsită prin sancţiuni disciplinare, care pot merge până la concedierea funcţionarului„, apreciază un membru al Guvernului.