Fundaţia Terra Mileniul III: Acordul de mediu pentru Cernavodă 3 şi 4 este nejustificat

Fundaţia TERRA Mileniul III consideră decizia Ministrului Mediului şi Pădurilor din România de a emite acordul de mediu pentru continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă nu numai nejustificată din punct de vedere economic şi financiar, cât mai ales nefondată din punct de vedere al raportului de evaluare a impactului asupra mediului, care a stat la baza deciziei.
Romania TV
27 sept. 2012, 11:25
Fundaţia Terra Mileniul III: Acordul de mediu pentru Cernavodă 3 şi 4 este nejustificat

Încă din 2007 –  când raportul la studiul de impact pentru proiectul Cernavodă 3 şi 4 a fost lansat spre consultare publică – Fundaţia TERRA Mileniul III a arătat că documentul este incomplet deoarece nu prezenta o analiză corespunzătoare a alternativelor, date privind impactul funcţionării – până la acel moment – a centralei nucleare asupra sănătăţii populaţiei (inclusiv cu privire la impactul concentraţiilor ridicate de tritiu asupra populaţiei din zonă), o analiză a riscului de atac terorist asupra centralei şi consecinţele sale (inclusiv asupra bazinului de combustibil uzat, neprotejat de anvelopa reactorului).

În plus, şi direct legat de analiza alternativelor, raportul la studiul de impact nu tratează în mod corespunzător problema costurilor, riscurilor şi impactului legat de lucrările hidrotehnice necesare pentru asigurarea apei de răcire, dezafectarea reactoarelor şi gestionarea deşeurilor radioactive, mai transmite fundaţia.

„Răspunsurile la doar o mică parte dintre aceste comentarii ne-au fost transmise după 4 ani! Ele se referă strict la monitorizarea stării de sănătate a poulaţiei din judeţul Constanţa, ignorând pur şi simplu oricare alte aspecte. Pentru lipsa răspusurilor la comentariile publicului interesat, procedura de evaluare a impactului de mediu NU poate fi considerată încheiată, şi o decizie finală nu poate fi luată.

În timp ce Ministerul Mediului analiza raportul EIM, tragedia de la Fukushima a demonstrat că centralele nucleare nu sunt niciodată 100% sigure. Indiferent de numărul sistemelor de siguranţă cu care a fost proiectat un reactor, de rezultatele satisfăcătoare în urma testelor, centralele nucleare sunt manevrate de oameni, iar Fukushima ne-a demonstrat că sunt vulnerabile şi în faţa naturii.

Centrala de la Cernavodă şi-a arătat la rândul ei vulerabilitatea în faţa efectelor schimbărilor climatice. Seceta prelungită din 2003 a dus la oprirea „accidentală” a reactorului 1 din lipsa asigurării apei de răcire. În 2012 nivelul Dunării a atins din nou cote alarmant de scăzute, riscul opririi celor 2 reactoare fiind unul real.

Alimentarea cu apă de răcire este esenţială în funcţionarea unei centrale nucleare. În condiţiile în care specialiştii climatologi vorbesc despre veri tot mai secetoase, cu temperaturi din ce în ce mai ridicate, e greu de imaginat că alimentarea cu apă de răcire a celor 4 unităţi nucleare poate fi asigurată în condiţii de siguranţă. Primul reactor de la Fukushima a explodat după ce nu s-a reuşit răcirea sa. Cel de al doilea reactor de acolo, a luat foc şi a  explodat, iar pereţii exteriori au fost distruşi tocmai pentru ca partea lui activă să poată fi răcită cu apă din ocean, deoarece niciunul dintre sistemele sale de răcire nu mai funcţiona.

Din perspectivă economico-financiară, o paralelă între cazul Cernavodă 3 şi 4 şi proiectul Centralei nulceare de la Belene este îndreptăţită. Bulgaria a renunţat în martie 2012 la planurile pentru centrala nucleară de la Belene, cu o capacitate de 2.000 de MW, pentru că acest proiect nu a reuşit să atragă suficient interes din partea investitorilor privaţi în ultimii trei ani, după ce grupul german RWE s-a retras în 2009 din cauza temerilor legate de finanţare.

EnergoNuclear, compania creată pentru construcţia celor 2 reactoare de la Cernavodă este controlată în proporţie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. In actionariat se mai gasesc Enel Investment Holding, cu 9,15%, si ArcelorMittal Galati cu 6,2%. Investitori străini importanţi, precum CEZ, GDF SUEZ, RWE şi Iberdrola s-au retras din acest proiect, acuzând „incertitudini economice şi de piaţă  legate în cea mai mare parte de actuala criză financiară”, scrie TERRA Mileniul III într-un comunicat de presă.

Costul estimat pentru cele două reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW. Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 de ani.

În  contextul în care tot mai mulţi oameni din întreaga lume solicită închiderea centralelor atomice, iar guverne precum cel al Germaniei, Japoniei şi chiar al Franţei anunţă măsuri de renunţare la producerea energiei nucleare, Fundaţia TERRA Mileniul III solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor respingerea cererii pentru acordul de mediu în cazul proiectului Cernavodă 3 şi 4.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'