Fundaţia Terra Mileniul III: Acordul de mediu pentru Cernavodă 3 şi 4 este nejustificat

Fundaţia TERRA Mileniul III consideră decizia Ministrului Mediului şi Pădurilor din România de a emite acordul de mediu pentru continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă nu numai nejustificată din punct de vedere economic şi financiar, cât mai ales nefondată din punct de vedere al raportului de evaluare a impactului asupra mediului, care a stat la baza deciziei.
Romania TV
27 sept. 2012, 11:25
Fundaţia Terra Mileniul III: Acordul de mediu pentru Cernavodă 3 şi 4 este nejustificat

Încă din 2007 –  când raportul la studiul de impact pentru proiectul Cernavodă 3 şi 4 a fost lansat spre consultare publică – Fundaţia TERRA Mileniul III a arătat că documentul este incomplet deoarece nu prezenta o analiză corespunzătoare a alternativelor, date privind impactul funcţionării – până la acel moment – a centralei nucleare asupra sănătăţii populaţiei (inclusiv cu privire la impactul concentraţiilor ridicate de tritiu asupra populaţiei din zonă), o analiză a riscului de atac terorist asupra centralei şi consecinţele sale (inclusiv asupra bazinului de combustibil uzat, neprotejat de anvelopa reactorului).

În plus, şi direct legat de analiza alternativelor, raportul la studiul de impact nu tratează în mod corespunzător problema costurilor, riscurilor şi impactului legat de lucrările hidrotehnice necesare pentru asigurarea apei de răcire, dezafectarea reactoarelor şi gestionarea deşeurilor radioactive, mai transmite fundaţia.

„Răspunsurile la doar o mică parte dintre aceste comentarii ne-au fost transmise după 4 ani! Ele se referă strict la monitorizarea stării de sănătate a poulaţiei din judeţul Constanţa, ignorând pur şi simplu oricare alte aspecte. Pentru lipsa răspusurilor la comentariile publicului interesat, procedura de evaluare a impactului de mediu NU poate fi considerată încheiată, şi o decizie finală nu poate fi luată.

În timp ce Ministerul Mediului analiza raportul EIM, tragedia de la Fukushima a demonstrat că centralele nucleare nu sunt niciodată 100% sigure. Indiferent de numărul sistemelor de siguranţă cu care a fost proiectat un reactor, de rezultatele satisfăcătoare în urma testelor, centralele nucleare sunt manevrate de oameni, iar Fukushima ne-a demonstrat că sunt vulnerabile şi în faţa naturii.

Centrala de la Cernavodă şi-a arătat la rândul ei vulerabilitatea în faţa efectelor schimbărilor climatice. Seceta prelungită din 2003 a dus la oprirea „accidentală” a reactorului 1 din lipsa asigurării apei de răcire. În 2012 nivelul Dunării a atins din nou cote alarmant de scăzute, riscul opririi celor 2 reactoare fiind unul real.

Alimentarea cu apă de răcire este esenţială în funcţionarea unei centrale nucleare. În condiţiile în care specialiştii climatologi vorbesc despre veri tot mai secetoase, cu temperaturi din ce în ce mai ridicate, e greu de imaginat că alimentarea cu apă de răcire a celor 4 unităţi nucleare poate fi asigurată în condiţii de siguranţă. Primul reactor de la Fukushima a explodat după ce nu s-a reuşit răcirea sa. Cel de al doilea reactor de acolo, a luat foc şi a  explodat, iar pereţii exteriori au fost distruşi tocmai pentru ca partea lui activă să poată fi răcită cu apă din ocean, deoarece niciunul dintre sistemele sale de răcire nu mai funcţiona.

Din perspectivă economico-financiară, o paralelă între cazul Cernavodă 3 şi 4 şi proiectul Centralei nulceare de la Belene este îndreptăţită. Bulgaria a renunţat în martie 2012 la planurile pentru centrala nucleară de la Belene, cu o capacitate de 2.000 de MW, pentru că acest proiect nu a reuşit să atragă suficient interes din partea investitorilor privaţi în ultimii trei ani, după ce grupul german RWE s-a retras în 2009 din cauza temerilor legate de finanţare.

EnergoNuclear, compania creată pentru construcţia celor 2 reactoare de la Cernavodă este controlată în proporţie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. In actionariat se mai gasesc Enel Investment Holding, cu 9,15%, si ArcelorMittal Galati cu 6,2%. Investitori străini importanţi, precum CEZ, GDF SUEZ, RWE şi Iberdrola s-au retras din acest proiect, acuzând „incertitudini economice şi de piaţă  legate în cea mai mare parte de actuala criză financiară”, scrie TERRA Mileniul III într-un comunicat de presă.

Costul estimat pentru cele două reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW. Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 de ani.

În  contextul în care tot mai mulţi oameni din întreaga lume solicită închiderea centralelor atomice, iar guverne precum cel al Germaniei, Japoniei şi chiar al Franţei anunţă măsuri de renunţare la producerea energiei nucleare, Fundaţia TERRA Mileniul III solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor respingerea cererii pentru acordul de mediu în cazul proiectului Cernavodă 3 şi 4.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce bănci dispar din România în 2025, anunț oficial pentru milioane de clienți. Apare o nouă bancă pe care o controlează statul
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Greșeala de pe autostradă care te poate lăsa fără permis pe loc . Mulți șoferi o comit fără să-și dea seama
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ceaușescu trăia un coșmar. Era spionat din toate părțile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât