UPDATE 16.45: Slujba ortodoxă de înmormântare a Reginei Ana s-a încheiat. Sicriul a fost aşezat într-o criptă din noua Catedrală Arhiepiscopală
Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de înalţi ierarhi ortodocşi, în frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 16.30, iar sicriul cu trupul neînsufleţit a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală, urmând să fie aşezat într-una din criptele regale din interior.
UPDATE 16.00: Slujba de înmormântare a Reginei Ana, care are loc în rit ortodox, a început la Noua Catedrală din Curtea de Argeş, 10.000 de oameni participând la ceremonie.
UPDATE 15.35: Cortegiul funerar a ajuns la Curtea de Argeş în aplauzele oamenilor.
UPDATE 14.00. Cortegiul funerar va ajunge în scurt timp la Curtea de Argeş.
UPDATE 12.10. Cortegiul funerar a plecat din Capitală şi se îndreaptă spre Curtea de Argeş, unde va avea loc o liturghie ortodoxă înainte ca sicriul să fie depus în pronaosul noii catedrale arhiepiscopale.
Pe traseu nu se vor face opriri, dar prin localităţi cortegiul va încetini.
UPDATE 11.50: Sute de oameni din Capitală privesc cortegiul funerar în timp ce traversează centrul Capitalei. Mulţi au arborat drapelul României în bernă.
UPDATE 11.45: Cortegiul funerar traversează centrul Capitalei. Ulterior, cortegiul se va deplasa spre Curtea de Argeș pe traseul Chitila — Găești — Topoloveni — Pitești — Curtea de Argeș. Pe traseu, cortegiul funerar nu se va opri, dar va încetini viteza în localități, anunță Casa Regală.
UPDATE 11.30: Sicriul Reginei Ana a fost aşezat de militari în maşina mortuară. Fiicele sale au fost cuprinse de durere şi lacrimi.
Mașina mortuară va parcurge încet câțiva metri. Ea va fi încadrată de 12 jandarmi călare (care urmează să fie așezați 6 în față și 6 în spate), apoi va porni convoiul. Când caii și mașina mortuară vor fi pornit, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.
Cortegiul de mașini va traversa, conform programului, Piața Palatului Regal, bulevardul Magheru, Piața Romană. La Piața Romană, călăreții se vor retrage și se va continua traseul cu viteză mică în direcția Piața Victoriei, bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, bulevardul Mareșal Prezan până la Arcul de Triumf. Ulterior, cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeș pe traseul Chitila — Găești — Topoloveni — Pitești — Curtea de Argeș. Pe traseu, cortegiul funerar nu se va opri, dar va încetini viteza în localități, anunță Casa Regală.
UPDATE 11.00: Sicriul Reginei Ana a fost purtat spre catafalcul din fata Palatului Regal, unde va avea loc slujba catolică.
În spatele celor opt militari care au purtat sicriul s-au aflat Principesa Margareta şi Principele Radu.
UPDATE 10.50: Sicriul Reginei Ana a fost purtat pe umeri de opt militari şi scos afară, în faţa Palatului Regal.
UPDATE 10.45: În timpul ceremoniei ortodoxe, din interiorul Palatului Regal, fostul Principe Nicolae a fost cuprins de tristeţe şi emoţie.
UPDATE 10.00: Cele petru fiice ale Reginei Ana se pregătesc de o slujbă specială, la care va participa şi Patriarhul Daniel. Mai mult, zeci de preoţi catolici vor lua parte la slujbă.
La Palatul Regal din Capitală au ajuns şi membrii Familiilor Regale străine. Lipsesc însă Familia Regală a spaniei, împreună cu Regina Sofia şi Familia Britanică.
La ora 11.00 sicriul regal va fi dus apoi în faţa Palatului Regal. La funeralii va participa şi premierul Dacian Cioloş şi Raed Arafat.
Întregul cortegiu va fi flancat de 12 jandarmi călare. De asemenea, peste 1.400 de forţe de ordine vor fi prezente la evenimente.
În jurul orei 11.30, cortegiul funerar va pleca spre Curtea de Argeş.
UPDATE 9.25: Fostul principe Nicolae, nepotul Reginei Ana, a venit, sâmbătă, la funeraliile bunicii sale. El a ocolit Palatul Regal şi nu a intrat pe uşa principală.
Prinţul Nicolae a fost exclus pe 1 august 2015 din linia de succesiune a Casei Regale.
Sâmbătă, toate instituțiile, autoritățile publice centrale și locale au arborat drapelul României în bernă.
Drapelul a fost arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări și aerogări, precum și ca pavilion pe navele și ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc.
Citeşte şi Circa 6.000 de oameni au trecut vineri pe la catafalcul Reginei Ana, la Palatul Regal
Aceeași obligație le revine și persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau reședință.
Posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură trebuie să își adapteze programul în mod corespunzător.
Regina Ana va fi condusă pe ultimul drum de fiicele sale, dar şi de membrii familiilor regale, în ţara pe care a iubit-o atât de mult din exil. Regina va avea parte de funeralii istorice, asemenea unui cap încoronat. Majestatea sa va fi înmormântată sâmbătă, la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, necropola regilor României.