Funeraliile lui Frederik Willem de Klerk vor avea loc pe 21 noiembrie. Ultimul preşedinte la Africii de Sud a murit la 85 de ani

Funeraliile lui Frederik Willem de Klerk vor avea loc pe 21 noiembrie. Ultimul preşedinte al Africii de Sud în perioada de apartheid şi actor important în tranziţia ţării către democraţie a murit joi la vârsta de 85 de ani.
Alina Costache
14 nov. 2021, 21:26
Funeraliile lui Frederik Willem de Klerk vor avea loc pe 21 noiembrie. Ultimul preşedinte la Africii de Sud a murit la 85 de ani
Frederik Willem de Klerk

Funeraliile lui Frederik Willem de Klerk. „Fundaţia FW de Klerk doreşte să anunţe că incinerarea şi funeraliile lui FW de Klerk vor avea loc duminică, 21 noiembrie. Va fi o ceremonie privată pentru membrii familiei şi nu va fi deschisă pentru mass-media„, informează comunicatul, fără a oferi alte detalii.

De Klerk, personaj emblematic în evenimentele din anii 1990, când Africa de Sud a făcut trecerea la democraţie şi a renunţat la sistemul de segregare rasială apartheid, a fost preşedinte al Africii de Sud între 1989 şi 1994.

Citeşte şi: Cocaină în valoare de 13 milioane de dolari, furată de la o unitate specială a poliţiei din Africa de Sud

Funeraliile lui Frederik Willem de Klerk vor avea loc pe 21 noiembrie

În 1990, De Klerk l-a eliberat pe activistul anti-apartheid şi viitorul preşedinte Nelson Mandela. Guvernul său a organizat primele alegeri cu vot universal în 1994, câştigate de Mandela şi de Congresul Naţional African. Pentru rolul său în aceste evenimente, De Klerk a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1993, alături de Mandela.

De Klerk, ultimul preşedinte alb al Africii de Sud, a murit după ce a fost diagnosticat anul acesta cu cancer. După moartea lui, fundaţia sa a dat publicităţii o înregistrare video în care el îşi cere scuze pentru crimele împotriva altor grupuri etnice în timpul deceniilor în care minoritatea albă a condus Africa de Sud.

De Klerk refuzase înainte să-şi ceară scuze şi a stârnit reacţii negative chiar şi anul trecut, când a declarat că nu crede că apartheidul constituie o crimă împotriva umanităţii.

Pe de altă parte, el a înfuriat aripa de dreapta a afrikanerilor, care au considerat că De Klerk a trădat cauza supremaţiei albilor şi naţionalismului atunci când a pus capăt apartheidului.

Declaraţiile pe care lideri ai lumii şi simpli cetăţeni le-au făcut la aflarea veştii privind moartea sa reflectă locul dificil pe care De Klerk l-a ocupat în istorie: jucător-cheie în unul dintre cele mai opresive regimuri, dar şi personalitate care a acţionat pentru a pune capăt acestui regim.

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Stațiunea din România care a renăscut din propria cenușă. “Locul vindecător” e mereu plin de turiști români și străini. Prețurile la cazare sunt mici și se primesc vouchere de vacanță
Capital.ro
Se SCHIMBĂ buletinele. Statul român dă termen 15 zile. Lege valabilă pentru absolut toți
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Unde câștigi cel mai bine în Europa. Iată ce înseamnă un salariu bun
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Nicolae Ceaușescu a stabilit un record mondial imposibil de bătut, dar a trișat. De unde a „importat” metoda
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Românii trebuie să dea banii înapoi. Este obligatoriu să plătești. ANAF nu mai iartă pe nimeni
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Postul Nașterii Domnului începe pe 14 noiembrie
MediaFlux
PENSIILE MICI NU CRESC! Simona BUCURA OPRESCU a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...