Slujba oficiată în cadrul funeraliilor fostului premier britanic Margaret Thatcher a început la ora 11.00 (13.00 ora României) la catedrala St.Paul din Londra, în prezenţa a 2.300 de invitaţi, în frunte cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Sicriul, acoperit cu drapelul Marii Britanii şi o jerbă de flori albe, a fost transportat pe un afet pentru tun, după care a fost purtat până în naos de opt militari, reprezentanţi ai diferitelor corpuri ale armatei.
Până miercuri dimineaţă, sicriul cu trupul neînsufleţit al Doamnei de Fier a fost depus la palatul Westminster, de unde a fost transportat la catedrala St. Paul pentru slujba de înmormântare. Şase motociclete ale Scotland Yard au escortat vehiculul mortuar care a condus-o pe ultimul drum pe Margaret Thatcher, urmat de o maşină obişnuită a poliţiei.
După slujbă, sicriul a fost dus la Royal Hospital Chelsea – un azil pentru veteranii militari, unde, Doamna de fier” a politicii britanice a cerut să fie incinerată, iar urna cu cenuşă urma să fie îngropată lângă mormântul soţului ei, Denis Thatcher, în cimitirul spitalului.
Patru mii de poliţişti au asigurat ordinea publică pe timpul desfăşurării funeraliilor Doamnei de Fier, în condiţiile în care britanicii au ieşit cu miile pe străzile Londrei pentru a aduce un ultim omagiu fostului prim ministru. Măsurile de securitate sporite au fost legate nu numai de faptul că la ceremonie a participat regina Elisabeta a II-a cu soţul ei, prinţul consort Philip, şi de posibilele proteste, ci şi de faptul că, luni, în oraşul american Boston, un atac terorist a răpit viaţa a trei persoane şi a rănit altele peste 170, dintre care 17 se află în stare critică, la linia de sosire a unui maraton tradiţional.
La ora 14:10, ora României a fost programată, la Guildhall, o recepţie în memoria fostului prim ministru britanic, la care au fost invitate două mii de persoane.
Deşi nu funeralii de stat, prezenţa Reginei Elisabeta a II-a a conferit evenimentului această dimensiune. Ultima oară, Regina a luat parte la funeraliile unui premier în 1965, în onoarea lui Winston Churchill. În afară de Regină şi Prinţul consort, toţi cei 32 de membri ai actualului guvern britanic, în frunte cu premierul David Cameron, au participat la ceremonie. De asemenea, Doamna de Fier a fost condusă pe ultimul drum de peste 30 de membri ai cabinetului pe care l-a condus 1979 şi 1990. România a fost reprezentată de Ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Margaret Thatcher (87 de ani) a decedat la 8 aprilie în urma unui accident vascular cerebral într-o cameră a hotelului Ritz din Londra. Potrivit medicului şi asistentei care o îngrijeau, în momentul morţii Thatcher citea un ziar în pat. În ultimii ani, ea suferea de Alzheimer.