Ioan Cărmăzan, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Sergiu Nicolaescu, a povestit, pentru ziarul „Ring” cum a decurs ceremonia ce a precedat incinerarea regizorului şi cine a fost „răspopitul” care a rostit rugăciunea la căpătâiul regretatului cineast. „Răspopitul eram eu! Eu am vorbit în numele cineaștilor, iar Ion Iliescu în numele acestei țări. Am spus toți împreună «Tatăl nostru», s-a coborât sicriul și s-a aplaudat. După salvele de tun a venit reprezentantul Armatei și a dat steagul văduvei, cum se procedează. Și asta a fost tot. Zece minute a durat„, a povestit Ioan Cărmăzan, pentru „Ring”.
„Noi am respectat ceea ce familia dorea, implicit Sergiu. După tot ce s-a întâmplat, mă felicit că a fost așa și că am încercat cumva să-l ferim să-l degradeze, pentru că stăteau la pândă să-l filmeze în coșciug, să-i scormonească în biografie. Nimeni nu a dorit să ia partea bună a lui Sergiu Nicolaescu, toți au căutat lucruri mărunte-mărunțele, cancanuri. Or, el a fost un om integru, corect. A fost un om care n-a făcut rău nimănui niciodată„, a precizat Cărmăzan.
În ultimii ani ai vieţii, Sergiu Nicolaescu se gândea cu nostalgie la faptul că nu a avut un copil, iar Ioan Cărmăzan a dezvăluit că acesta ar fi putut avea un fiu cu prima sa soţie: „Nu știu cum a chemat-o pe prima nevastă, dar știu că era o coafeză și era foarte frumoasă. Am aflat de la el că ea a fost gravidă și că, fiind foarte tineri, n-au lăsat copilul (…) Nu știu dacă s-au despărțit din cauza asta. Mi-a spus doar că ea a fost gravidă și că atunci nu erau pregătiți, erau prea tineri, iar după aceea nu i-a mai dat. Astea sunt cuvintele lui„.
Sergiu Nicolaescu a murit pe 3 ianuarie, pe un pat de la Spitalul Elias din Capitală, iar sâmbătă, 5 ianuarie, a fost incinerat, aşa cum el însuşi le-a spus apropiaţilor că ar dori. Ultimele aplauze primite de cineast au fost însă umbrite de polemicile create în jurul morţii sale şi al felului în care a dorit să părăsească această lume, iar văduva lui, Dana Nicolaescu, a fost principala ţintă a celor care au contestat incinerarea. O altă controversă a fost legată de ţinerea unei slujbe înaintea incinerării, ritual considerat necreştin de Biserica Ortodoxă Română, care interzice, prin urmare, oficierea unei slujbe religioase.