„Nici vorbă de conflict politic. Doar o minte bolnavă poate să gândească că cineva ar utiliza copiii pentru un conflict politic. Să fim serioşi”, a precizat Funeriu.
Consilierul prezidenţial a arătat că legea a fost trimisă la reexaminare avându-se în vedere, între altele, faptul că modul de susţinere a bacalaureatului nu poate fi schimbat după începerea anului şcolar.
„Nu poţi accepta modificarea, după o lună de la începerea anului şcolar, a modului de susţinere a bacalaureatului din acel an şcolar doar pentru că este campanie electorală şi USL vrea să dea diplome la toată lumea. Dacă Parlamentul României îşi asumă să spună copiilor că, în mijlocul anului şcolar, se schimbă bacalaureatul, dacă Parlamentul îşi asumă o astfel de bulversare, eu aş fi foarte surprins”, a spus Funeriu.
Funeriu a explicat că elevii liceelor tehnologice primesc deja, la absolvire, certificate de calificare profesională, care sunt recunoscute în UE.
„Retrimiterea legii s-a făcut pentru că iarăşi generam instabilitate şi nu este o soluţie să dai copiilor o diplomă fără valoare„, a adăugat consilierul prezidenţial.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, a anunţat Preşedinţia.
Preşedintele precizează în cerere că potrivit punctului 2, Articolului 1 alin. (4) din Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, absolvenţii ciclului superior al liceului au posibilitatea de a dobândi diploma de bacalaureat profesional care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces în învăţământul superior. Totodată, examenul de bacalaureat profesional este reglementat, în termeni generali, în cuprinsul acestei legi.
„Considerăm că introducerea bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului şcolar, precum şi insuficienta reglementarea a acestuia, este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului şcolar, a unei legi care modifică modul de susţinere a bacalaureatului din acel an şcolar este de natură să genereze instabilitate și impredictibilitate. Apreciem că elevii au nevoie de o înţelegere amănunţită şi aprofundată a opţiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului şcolar. Mai mult, chiar legea în discuție prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare și de desfășurare, precum și conținutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicităţii înainte de începerea anului şcolar”, se arată în cererea de reexaminare.